Statul suedez a aprobat, luni, o nouă lege care interzice fumatul în unele zone publice printre care locurile de joacă, în fața restaurantelor și barurilor, dar și în stațiile de autobuz.

Autoritatea suedeză din domeniul sănătății, care a pus bazele proiectului de lege, consideră că aceste măsuri sunt un pas important în protejarea sănătății populației, precum și în reducerea riscului pe care îl presupune fumatul pasiv, scrie digi24.ro.

Legea interzice fumătorilor să mai aprindă țigări în zonele în care se află mulți oameni, ca de exemplu în stații de autobuz, peroanele gărilor, pe terasele restaurantelor și în fața barurilor.

Unele restaurante s-au și conformat noii prevederi, punând niște pancarte la intrare, care anunță că fumătorii nu au voie decât în zonele special amenajate.

Noua lege se va aplica și în cazul persoanelor care folosesc țigările electronice. 

Presa centrală mai scrie că guvernul aflat la conducere, al premierului Stefan Lofven, dorește ca până în anul 2025 Suedia să devină o țară fără fumători.

Fumatul în spații închise a fost interzis încă din anul 2005 în statul suedez, iar în anul 2016, numai 11% din populație a declarat că fumează zilnic.