Un nou studiu, realizat de cercetători din California (SUA) arată că urşii polari vor dispărea mai repede decât se estima până acum, din cauză că îşi găsesc tot mai greu mâncarea necesară pentru supravieţuire.

Timp de trei ani, specialiştii au monitorizat nouă urşi polari, ajungând la concluzia că animalele au un metabolism cu 50% mai rapid decât se credea. Astfel, pentru a putea supravieţui, un urs are nevoie de o focă matură sau de trei pui o dată la zece zile.

Pe parcursul studiului, cinci din cei nouă urşi nu au găsit hrană suficientă, ceea ce a făcut ca în zece zile să slăbească în medie câte 20 de kilograme. Urşii nu pot vâna focile pentru că stratul de gheaţă marină se topeşte într-un ritm accelerat din pricina schimbărilor climatice. În mod obişnuit, un urs polar pândeşte în gheaţă găurile pe care le fac focile ca să respire şi în acele momente le atacă.

Acum, urşii trebuie să parcurgă distanţe tot mai mari în căutarea gheţii şi consumă energie înotând. De altfel, în luna decembrie, imaginile unui urs emaciat au făcut înconjurul lumii, iscând dezbateri pe tema situaţiei drastice a urşilor polari.