Campionul mondial de jet-ski, francezul Franky Zapata, a oferit un spectacol futurist duminică, la defilarea tradiţională de 14 iulie, la Paris, zburând la câteva zeci de metri deasupra bulevardului Champs-Elysées, cu o puşcă în mână, pe un hoverboard zburător, inventat chiar de el.

Zapata s-a înălţat deasupra mulţimii cu "Flyboard", dispozitivul inventat chiar de el. Noul dispozitiv revoluţionar "va permite testarea diferitelor utilizări, de exemplu o platformă logistică zburătoare sau chiar o platformă de asalt" pentru militari, comentase în ajun ministrul forţelor armate, Florence Parly, la postul de radio France Inter.

Campion al Europei şi al lumii la jet-ski, francezul din Marseille, în vârstă de 40 de ani, a zburat mai întâi deasupra apei.

Motorul, o veritabilă maşină zburătoare autonomă, alimentată cu kerosen, are cinci mini turboreactoare care îi permit să decoleze şi să zboare cu o viteză de până la 190 km/h, cu o autonomie de circa 10 minute.

Acum, Franky Zapata vrea să meargă şi mai departe. La 25 iulie, vrea să reediteze performanţa aviatorului francez Louis Blériot care, în 1909, a efectuat primul zbor complet deasupra unei întinderi mari de apă într-un aparat mai greu decât aerul, când a traversat Canalul Mânecii. Pentru această încercare, Zapata va trebui, pentru prima dată, să îşi alimenteze cu carburant Flybord-ul în timpul zborului.

Demonstraţia a fost aplaudată de preşedintele francez Emmanuel Macron, dar şi de cancelarul german Angela Merkel, care a participat la ceremonie.