Piatra funerară a cântărețului și compozitorului român de muzică folk Valeriu Sterian a fost distrusă în weekend, potrivit unei postări pe Facebook a compozitoarei Zoia Alecu, care a publicat o fotografie cu piatra funerară făcută bucăți.

”Aflu cu mare tristețe că placa funerară de la mormîntul lui Vali Sterian a fost distrusă. Nu pot accepta ura, răutatea, distrugerea. E un gest care nu are nimic de-a face cu omenia. Ce e de făcut? Ce putem noi face?”, a scris Zoia Alecu.

În fotografia publicată de cântăreaţă se observă cum piatra funerară, pe care sunt scrise versurile „Doamne, vino Doamne, să vezi ce-a mai rămas din oameni“, a fost distrusă.

Potrivit comentariilor făcute la postare, distrugerea pietrei funerare a avut loc după ce o mașină ar fi intrat accidental în aceasta. Valeriu Sterian este înmormânat în cimitirul Bellu din Capitală.

Valeriu Octavian Sterian (n. 21 septembrie 1952, Știubei, jud. Buzău – d. 16 septembrie 2000, București), cunoscut ca Vali Sterian, a fost un muzician, cântăreț și compozitor român de muzică folk și rock şi unul dintre liderii generației care a pus bazele folkului românesc, cea din anii ’70, scrie Wikipedia.

Iubitor de protest și cu un spirit acid, Sterian a reprezentat un segment artistic practic neîntâlnit în întreg peisajul muzicii românești. Pendulând între ironie și cinism, a criticat constant în cântecele sale lipsa de orientare a omului societății contemporane, nedreptatea, subproducțiile muzicale și de critică ale vremii sau ororile determinate de Războiul Rece.

Vali Sterian a participat activ la fenomenul Piața Universității din aprilie-iunie 1990, implicându-se în evenimentele sociale de atunci și devenind pentru foarte mulți un lider de opinie. Pe perioada celor 53 de zile cât a durat „Golaniada”, Vali Sterian, alături de Alexandru Andrieș și Cristian Pațurcă, au oferit suportul muzical principal al manifestațiilor. „Nopți” era unul dintre cântecele de rezistență din Piața Universității, cântat de multe ori de întreaga mulțime în genunchi și cu lumânări aprinse.