Ordonanţa de Urgenţă privind amânarea plăţii ratelor a fost retrasă, luni, de la publicarea în Monitorul Oficial, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu anunţând modificarea acesteia astfel încât la creditele ipotecare să nu fie aplicată "dobânda la dobândă" pentru lunile în care creditul este amânat. De asemenea, se prelungeşte perioada pentru depunerea solicitărilor, iar Guvernul dă posibilitatea celor care au restanţe să îşi plătească datoriile înainte de a solicita amânarea ratelor.

 "Sunt câteva clarificări care au fost omise. Discuţa despre dobîndă la dobândă... Nu se mai capitalizează pentru creditele ipotecare. (...) . Am existins şi perioada până la cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe să facă cerere către bancă", a declarat Florin Cîţu, potrivit Digi24.ro.

Conform sursei citate, premierul Ludovic Orban a prezentat cele 3 modificări care vor fi făcute în şedinţa de guvern.

"1. La creditele ipotecare va fi dobândă 0. Nu există dobândă la dobândă;

2. Se prelungeşte termenul până la care se poate depune cererea, adică 45 de zile de la publicarea în MO, faţă de perioada stării de urgenţă precizată iniţial;

3. Se dă posibilitatea ca până la momentul în care solicită amânarea, dacă au restanţe, să îşi aducă creditele la zi. Când solicită trebuie să nu aibă restanţe.", a preciat premierul.

HotNews.ro precizează că ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a explicat luni seară că noua ordonanţă privind amânarea plăţii ratelor la creditele bancare prevede şi plata creanţei în 60 de rate lunare egale, după încheierea perioadei de amânare.

"Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. La această creanţă dobânda este 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat încheierii perioadei de amânare", a precizat ministrul, la finalul şedinţei de Guvern.

Ordonanţa a fost "trimisă spre publicare", a afirmat el.

Digi24 mai arată că termenul de amânare pentru 9 luni a plăţii ratelor la credite poate duce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, dăunătoare capacităţii de redresare a economiei, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi cei ai Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR). De asemenea, aceştia susţin că o analiză făcută de bănci, "de la caz la caz", ar fi fost o soluţie mai bună.