Măsuri importante, luate de Guvern în şedinţa de luni, valabile pentru perioada stării de urgenţă. Medicii de familie le vor putea trimite pacienţilor reţetele pe mail sau prin alte mijloace electronice şi îi vor putea consulta prin telefon sau online, iar pacienţii vor putea merge cu reţetele la farmacie, fără să mai stea la cozi la cabinetul medicului. De asemenea, obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate se suspendă pe această perioadă, anunţă HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, măsura era cerută insistent de medici de cel puţin 3 săptămâni şi "este vitală pentru bolnavii cronici", ca de pildă cei care suferă de cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli rare etc. şi care sunt cei mai expuşi la a dezvolta forme grave ale bolii în cazul infecţiei cu coronavirus şi la deces.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea termenelor de aplicare a actelor normative referitoare la pachetele de servicii şi la Contractul-cadru, precum şi la programele naţionale de sănătate, pe toată perioada stării de urgenţă.

Folosirea cardului de sănătate nu mai este obligatorie în perioada stării de urgenţă, a anunţat, luni, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.

"În această perioadă nu va fi necesară folosirea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. Practic, serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, materialele sanitare, medicamentele şi dispozitivele medicale pot fi acordate şi validate fără semnarea cu cardul naţional de asigurări sociale de sănătate. Obligaţiile prevăzute în acest sens pentru medicii de familie sunt modificate, în sensul în care nu mai este obligatorie transmiterea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate, în termen de trei zile de la data acordării acestora, respectiv a eliberării serviciilor medicale şi dispozitivelor medicale", a precizat Dancă.

Conform HG, pe perioada stării de urgenţă, medicii de familie şi medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda consultaţii la distanţă, prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea într-un număr maxim de 8 consultaţii/oră.

Medicul de familie poate emite prescripţie medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală şi/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere – şi pentru medicamentele care până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri erau prescrise de către medicii specialişti.

Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripţie medicală fără a mai fi necesară o noua reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale.

Între altele, se prelungeşte cu 90 de zile termenul de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialităţi clinice şi a biletelor de trimitere pentru specialităţi paraclinice, a recomandării medicale pentru dispozitive medicale şi a deciziei de aprobare pentru efectuarea investigaţiei PET-CT.