Calendarul înscrierii în învăţământul primar în anul şcolar 2020-2021 a fost publicat vineri în Monitorul Oficial. Prima etapă de înscriere va începe miercuri, 4 martie, iar părinţii vor putea să completeze cererile la şcoala dorită sau online.

Metodologia pentru înscrierea în clasa pregătitoare prevede că părinţii ai căror copii împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2020 inclusiv au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare. Cei ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2020 inclusiv pot să îi înscrie în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Potrivit calendarului de înscriere, pe 24 februarie, toate şcolile vor trebui să afişeze, la sediu şi pe site-ul propriu, numărul de clase alocate, criteriile de departajare şi programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor. 

Între 25 februarie şi 9 martie, şcolile vor organiza o "Zi a porţilor deschise", ca părinţii şi copiii să poată vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi să poarte discuţii cu personalul unităţii de învăţământ. Până pe 20 martie, se vor putea face evaluările nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor. 

Prima etapă de înscriere se va derula între 4 şi 23 martie. În această perioadă, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, părinţii vor putea completa cererile-tip de înscriere. Validarea lor se va face zilnic, între orele 8 şi 18. 

Pe 26 martie va avea loc repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru, iar între 27 şi 30 martie a celor pentru care se solicită înscrierea la o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe locurile rămase libere.

Calendarul continuă cu repartizarea, pe 31 martie, a copiilor înscrişi la altă şcoală decât cea de circumscripţie, dar care nu au fost admişi din lipsă de locuri şi pentru care părinţii au exprimat opţiunea pentru înscrierea în şcoala de circumscripţie.

Pe 1 aprilie 2020, în unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului şcolar se va afişa lista candidaţilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă.

În a doua etapă de înscriere în învăţământul primar, părinţii vor putea depune cereri între 23 şi 30 aprilie, solicitări ce vor fi procesate între 4 şi 6 mai. Pe 7 mai se va afişa la fiecare unitate de învăţământ listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.