Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a fost demisă vineri, în urma unor declaraţii scandaloase pe care le-a făcut referitoare la cazul crimelor din Caracal. Oficialul a spus că ea a învăţat acasă să nu urce cu un străin în maşină, iar premierul Viorica Dăncilă a pedepsit-o.

"Am decis să o demit astăzi pe doamna Ecaterina Andronescu din funcţia de Ministru al Educaţiei pentru declaraţiile profund greşite făcute recent în cadrul unei emisiuni televizate. Sunt afirmaţii care arată lipsă de înţelegere – punctual, a cazului de la Caracal şi, în general, a modului în care trebuie să ne protejăm copiii de răpiri, agresiuni, abuz şi trafic de persoane - din partea doamnei Andronescu. Este o atitudine lipsită de responsabilitate, care nu reflectă poziţia Guvernului şi care nu îmi doresc să devină asimilată cu Executivul pe care îl conduc. Orice astfel de derapaj din partea membrilor Guvernului va fi, de acum înainte, sancţionat în acelaşi mod. La fel cum voi denunţa public orice acţiune sau declaraţie din partea oponenţilor politici, dacă vor încerca să profite electoral pe seama durerii pricinuite de ceea ce s-a întâmplat în Caracal. Pentru preluarea interimatului la Ministerul Educaţiei îl voi propune pe domnul Valer-Daniel Breaz, actualul ministru al Culturii", a transmis Dăncilă, citată de adevarul.ro.

Declaraţia care a tras-o pe margine pe Andronescu a fost făcută joi seară, la Antena 3, pe tema cazului de la Caracal.

Ea a spus că Alexandra Măceşanu nu ar fi trebuit să se urce într-o maşină de ocazie, susţinând că pe "vremea ei" fetiţele erau educate de către părinţi să se nu urce cu străinii în maşină şi că atunci când purtau cheia la gât, copiii erau învăţaţi în cadrul familiei şi al şcolii să fie mult mai responsabili. "Totuşi, eu am învăţat de acasă să nu mă urc cu un străin în maşină", a declarat ministrul Educaţiei.

Într-o intervenţie la Digi 24, Andronescu a declarat că a aflat din presă de demitere şi că Dăncilă a înţeles-o greşit. "Am aflat din presă. Nu m-a căutat premierul. Eram într-o şedinţă. Intenţia mea era de a spune că, dacă părinţii nu le spun, noi la şcoală avem obligaţia să le spunem să se ferească de răufăcători. De la toamnă să pornim o astfel de campanie pentru a-i învăţa pe copii să se protejeze. Declaraţia mea nu avea nicio legătură cu cazul", a declarat fostul ministrul.

Ecaterina Andronescu a fost numită ministru al Educaţiei pentru a patra oară, în noiembrie 2018. Decizia a aparţinut la acea vreme Vioricăi Dăncilă şi lui Liviu Dragnea, care au dorit astfel să-i închidă gura PSD-istei, care în luna septembrie a anului trecut a făcut publică o scrisoare prin care i-a cerut demisia lui Dragnea şi a numit guvernul Dăncilă "cel mai slab din istoria PSD".