Şcoala începe în mai puţin de o săptămână, iar elevii vor primi manuale pline de greşeli, pe care mai bine nici nu le-ar deschide!

După ce a eşuat lamentabil cu manualul de geografie pentru clasa a VI-a, care conţine o sumedenie de greşeli, Editura Didactică şi Pedagogică, care deţine monopolul manualelor, a dat chix şi cu manualul de biologie, pentru aceeaşi clasă.

Potrivit hotnews.ro, Profesori de biologie, editori şi profesori universitari au semnalat greşeli importante în ambele manuale de Biologie de clasa a VI-a, scoase acum de EDP. 

"Vasele de sânge însumează peste 160.000 de kilometri", învaţă copiii, la pagina 10, în cadrul rubricii "Ştiaţi că…?". Informaţia este contrazisă 7 pagini mai târziu: "Totalitatea vaselor de sânge din corpul unui adult are o lungime de .00 km".

Inima şi ficatul sunt puse greşit, în fotografia care prezintă sistemul de organe al omului, la pagina 19. Concret, imaginea este pusă în oglindă, iar organele plasate pe partea greşită.

"Parazitul ia substanţele hrănitoare gata preparate de gazdă fără să o mai supună proceselor de digestie", este o altă frază din manual. Pe lângă acordul făcut greşit (corect este "Parazitul ia substanţele hrănitoare gata preparate de gazdă, fără să le mai supună proceselor de digestie"), nici informaţia nu este exactă, spun profesorii contactaţi de HotNews.ro. De exemplu, căpuşele digeră sângele pe care îl sug de la gazde (Pagina 34).

Elevii sunt puşi să răspundă la întrebarea: "De ce în vecinătatea lichenilor nu trăiesc şi alte plante?" (Pagina 37), dar lichenii nu sunt plante, deci formularea "alte plante" este incorectă, iar unii licheni cresc pe plante, deci întrebarea în totalitate este greşită. 

Manualul face confuzie între mucegai şi paraziţi. La pagina 37, elevii de clasa a VI-a sunt puşi să răspundă la următoarea întrebare: "2. Paraziţii care alterează pâinea sunt: a. ţânţarii; b. mucegaiurile; c. viermii intestinali; d. puricii". Mucegaiul, cel care alterează pâinea, este saprofit, nu parazit. De altfel, manualul defineşte corect mucegaiul de pe pâine, la pagina 35, drept "fung saprofit", care se instalează pe organisme "moarte". 

De asemenea, la pagina 47 este o ilustraţie greşită, din care elevii învaţă că plămânii au câte un lob "interior", în loc de "inferior" cum este corect. Greşeala apare de două ori, la aceeaşi pagină.

Din acelaşi manual, elevii învaţă că: "Traheile sunt mereu deschise pentru că pereţii lor au o consistenţă tare datorită unei substanţe numită chitină, prezentă şi în unghiile noastre." Chitina nu intră în alcătuirea unghiilor oamenilor, ci cheratina. 

La pagina 78, în mod absurd, elevii de clasa a VI-a sunt întrebaţi: "Cine şi cum se produce urina?". Explicaţiile apar dublate, în ilustraţia de la pagina 79. Apar de două ori pelvis renal, ureter, calice mic, calice mare.

 

O altă greşeală: "Orificul anal" - în loc de "orificiul anal", în următoarea propoziţie: "Tubul digestiv începe cu cavitatea bucală şi se încheie cu orificul anal". De precizat că termenul apare scris corect, de multe ori, pe aceeaşi pagină. 

Cine plăteşte?

Editura Didactică şi Pedagogică şi Ministerul Educaţiei au fost aspru criticate de deputatul PNL Florica Chercheş, într-un comunicat de presă transmis marţi.

"Ministerul Educaţiei a decis retipărirea celor 148.000 de exemplare de manuale de geografie, pe cheltuiala EDP, la un cost de 300.000 de lei. Ce va decide în legătură cu celelalte manuale greşite? Sunt foarte curioasă care este finanţarea EDP, dacă nu una publică? Editura Didactică şi Pedagogică a recunoscut că a tipărit deja 1,6 milioane manuale pentru clasa a VI-a şi speră ca "greşelile să nu fie recurente". Ori, tocmai acest lucru devine din ce în ce mai evident în aceste zile şi atunci mă întreb, cine va suporta costurile corectării şi retipăririi acestor manuale? Vom plăti cu toţii neputinţa şi incompetenţa unei edituri care deţine monopolul producerii de manuale? Chiar nu răspunde nimeni de aceste erori grave şi grosoloane?", se întreabă Cherecheş.

În plus, deputatul cere demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa. "Ministerul Educaţiei Naţionale îşi dovedeşte cu vârf şi îndesat incompetenţa în a gestiona problema învăţământului în România, adică a viitorului ţării noastre. Subfinanţarea cronică a sistemului aduce grave prejudicii calităţii actului educaţional şi demotivează cadrele didactice", a mai transmis Cherecheş, precizând că demisia ministrului şi chiar a Premierului României sunt preţuri prea mici care ar trebui plătite pentru aceste "atacuri grave la viitorul şi siguranţa României".