Profesorii care predau în clasele de limbă maghiară ar urma să se perfecţioneze la Oradea. Ministerul Educaţiei a supus consultării publice un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede înfiinţarea în sediul fostei şcoli Alexandru Roman de pe Calea Clujului nr. 106, a unui centru de formare continuă în limba maghiară.

Conform proiectului, "centrul realizează activitatea de perfecţionare şi formare continuă a cadrelor didactice şi didactice auxiliare care predau în limba maghiară, respectiv la formaţiunile de studiu cu predare în limba maghiară, cu asigurarea respectării programelor şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru disciplinele pentru a căror predare se asigură formarea continuă".

Totodată, "centrul va promova inovaţia şi reforma în educaţie, va asigura cadrul pentru dezvoltarea profesională, în corelaţie cu standardele profesionale", după cum se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

De ce nu poate realiza aceste activităţi Casa Corpului Didactic, o instituţie care prin definiţie asigură cadrul pentru dezvoltarea profesională a dascălilor, Ministerul Educaţiei nu lămureşte.

Cert este că în noul Centru ar urma să lucreze maxim 15 persoane, iar organizarea şi funcţionarea ar urma să fie stabilite ulterior, printr-un regulament aprobat prin ordin al ministrului educaţiei. De asemenea, directorul ar urma să fie numit în aceeaşi modalitate.

"Centrul poate coopera în vederea realizării activităţii cu instituţii aflate în subordinea/coordonarea ministerului, cu unităţi şi instituţii de învăţământ, alte instituţii şi organisme culturale, educative, academice, cu persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate", se mai arată în proiectul publicat pe site-ul ministerului.

Conform documentelor publicate de Ministerul Educaţiei, în acest an, Centrul ar urma să aibă şi un buget de 500.000 lei. În anul următor, alocarea bugetară va creşte la 1,4 milioane lei.

Un centru similar, dar pentru limba germană, funcţionează în centre regionale din Sibiu, Braşov, Miercurea Ciuc, Satu Mare, Timişoara şi Reşiţa.