Elevii de clasa a VI-a ar face bine să înveţe geografia fără manual. Nu de-alta, dar Editura Ministerului Educaţiei a tipărit 1,6 milioane de exemplare dintr-un manual care conţine o sumedenie de erori.

De pildă, scrie hotnews.ro, Turnu Măgurele este greșit poziționat pe o hartă, în locul Drobetei-Turnu Severin; Marea Moartă este plasată greșit, în loc de Marea Roșie; harta nu reprezintă Sudanul de Sud, deși a devenit țară independentă din 2011; atât Londra, cât și Paris sunt prezentate ca “al treilea oraș european”.

După ce presa din Bucureşti a făcut dezvăluirea, Editura Didactică şi Pedagogică a publicat un comunicat de presă, prin care a anunţat că va corecta manualul, însă doar în varianta digitală.

"În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea că erorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente", se arată în comunicat.

Cu tupeu, EDP precizează şi că, spre deosebire de anii trecuţi, când manualele erau realizate de edituri private, acum Ministerul Educaţiei are drept de erată. "Spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Educației Naționale nu avea drept de erată asupra manualelor pe care le achiziționa, acum orice poate fi corectat. Tocmai de aceea, în prima parte a săptămânii viitoare va apărea varianta digitală corectată, incluzând și atenționări cu privire la formatul letric", a transmis Editura.

Comunicatul nu indică vinovaţii pentru această situaţie, la fel cum nu precizează costurile tipăririi manualelor greşite.

Amintim că Ministerul Educației realizează manualele școlare pentru clasele I, a II-a și a VI-a prin unica editură din subordinea sa. În urmă cu un an, aproape 200 de scriitori, profesori și academicieni atrăgeau atenția că impunerea editurii unice va duce la scăderea calității și la ridicarea prețurilor.