În viitor, toate creşele şi grădiniţele din ţară ar putea avea în încăperi camere de filmat. Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a propus modificarea Legii Educaţiei cu adăugarea acestei obligaţii, de a monta sisteme de supraveghere video în toate creşele şi grădiniţele frecventate de minimum 7 copii.

Raeţchi arată, în expunerea de motive, că în prezent Legea Educaţiei reglementează lacunar dreptul copiilor la siguranţă pe durata desfăşurării actului educaţional. "În ultimul timp, am asistat la cazuri tot mai grave de violenţă fizică şi psihică asupra copiilor, atât în creşe, cât şi în grădiniţe", a scris deputatul, oferind şi exemplele unor violenţe aplicate de educatori copiilor.

"Astfel de situaţii, precum şi altele similare – multe din ele nedescoperite încă din lipsa unor dovezi clare – ar putea fi evitate dacă sălile din interiorul unităţilor educaţionale antepreşcolare şi preşcolare ar fi dotate în mod obligatoriu cu camere de supraveghere video şi audio", se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Potrivit proiectului de lege, costurile pentru instalarea acestor sisteme ar urma să fie suportate de la bugetul de stat, iar imaginile filmate ar urma să fie stocate pentru 90 de zile. Totodată, cu un user şi o parolă, părinţii ar putea accesa imaginile în timp real.

De asemenea, unitatea de învăţământ va trebui să pună la dispoziţia părinţilor imaginile filmate, în cel mult 24 de ore de la formularea unei cereri în acest sens.  

Proiectul de lege a fost înregistrat pe 6 mai la Camera Deputaţilor şi trebuie să primească aviz de la Guvern.