Fără nicio dezbatere publică, Ministerul Educaţiei a decis să modifice structura subiectelor de la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, care de acum înainte vor avea şi teste grilă, iar schimbarea se va aplica chiar din vară.

Concret, subiectele de la Bac şi Evaluarea Naţională vor avea 40% itemi obiectivi, adică întrebări deschise şi tip grilă, a declarat pentru Edupedu.ro preşedintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Şuţă.

Aceşti itemi se vor regăsi şi la subiectele de examen de la Limba română, Matematică şi Istorie, a declarat Şuţă. "Se merge pe abordare unitară la toate disciplinele de examen. La unele discipline erau deja itemi obiectivi, la socio-umane, la geografie. Nu erau astfel de subiecte la Română, la Matematică şi la Istorie", a precizat oficialul. În rest, nimic nu se schimbă.

Modificarea a fost luată pentru a reduce diferenţele în notele obţinute de elevi la contestaţii. "A fost o părere a conducerii Ministerului Educaţiei, CNEE şi-a spus punctul de vedere, dar s-a luat această decizie. S-a considerat că, în felul acesta, se va reduce diferenţa în notele obţinute de elevi la contestaţii. Au fost cazuri unde diferenţa dintre evaluarea de la examen şi cea de la contestaţie a fost destul de mare. Introducând aceşti itemi obiectivi, se mai reduce decalajul de punctaj", a mai spus preşedintele CNEE.

Noua formă a subiectelor va fi aplicată chiar de la examenele din vară, susţinute în acest an şcolar. Legea Educaţiei prevede că structura examenelor nu poate fi modificată în timpul anului şcolar, însă interpretarea oficialilor este că, introducând teste grilă, structura nu se modifică. "Structura, în principiu, nu se schimbă, ci se schimbă abordarea. Dacă ceri să calculezi aria unui pătrat pe anumite date sau spui că aria patratului cu latura 4 cm este… nu văd schimbarea de structură şi nici de programă. Nu spune nicăieri să nu fie introduşi itemi obiectivi", a susţinut Şuţă, pentru Edupedu.ro.