Poluarea este tot mai ridicată în România. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat, luni, că 10 oraşe din ţară trebuie să facă "planuri preventive" în ceea ce priveşte reducerea nivelului de poluare, la recomandarea instituţiilor europene, pentru a se evita o eventuală procedură de infringement.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, cele 10 oraşe sunt: Craiova, Cluj, Timişoara, Constanţa, Brăila, Turnu Măgurele, Galaţi, Bacău, Ploieşti şi Piteşti.

"Voi avea discuţii şi voi începe procedurile cu celelalte zece municipalităţi din România care au obligaţia să realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului, pentru că este important pentru noi să avem o cât mai bună stare de sănătate a populaţiei în aceste aglomerări urbane, să prevenim şi, evident, să avem date pe care să le furnizăm opiniei publice. Ar fi trist ca România să înceapă iarăşi o corespondenţă cu Comisia Europeană pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte aşezări urbane din România", a spus, luni, Costel Alexe, citat de Mediafax.

De altfel, arată sursa citată, ministrul Mediului a convocat luni reprezentanţii celor trei municipii care au probleme privind calitatea aerului şi care se află sub monitorizarea Comisiei Europene: Bucureşti, Iaşi şi Braşov.

Potrivit ministrului, în ultimii ani poluarea aerului în Bucureşti a fost din ce în ce mai mare şi mai alarmantă. De asemenea, el a subliniat că, deşi Capitala are un plan de măsuri în ce priveşte reducerea poluării, "el nu este implementat aşa cum ar trebui".

Minsitrul a mai precizat că va solicita Institutului de Snătate Publică un raport pentru a se vedea în ce măsură poluarea afectează sănătatea populaţiei.