Ministrul Mediului a lansat, vineri, spre consultare publică, ghidul de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, redat de Agerpres, o noutate de anul acesta este că persoanele fizice vor putea achiziţiona prin program, pe lângă celelalte categorii aprobate în ediţia precedentă, maşini de spălat vase şi televizoare.

„Aşa cum am promis anul trecut, încă de la lansarea primei ediţii a Programului, anul acesta îl extindem pentru două categorii de echipamente foarte cerute de români. În plus, succesul foarte mare al ediţiei din 2018 ne-a determinat să dublăm bugetul Programului, care anul acesta este de 40 milioane lei. În paralel cu procesul de consultare publică, operăm modificările în platforma electronică, pentru că dorim să lansăm programul cât mai repede, în săptămânile următoare", a declarat ministrul Graţiela Gavrilescu potrivit comunicatului citat.

Finanţarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

a) 200 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
b) 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
c) 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++;
d) 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++;
e) 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++);
f) 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++;
g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.
h) 200 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A;
i) 500 lei pentru televizoare cu eficienţa energetică A+.

Înscrierile în acest program se vor face direct la magazin (inclusiv online) iar predarea echipamentului vechi se va face la momentul livrării celui nou-achiziţionat.

De precizat că, potrivit normativelor de reglementare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice de uz casnic, uzate cu unele noi mai performante din punct de vedere energetic, persoanele fizice beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE eligibil, în schimbul predării unui EEE uzat echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1, în cadrul aceleiași categorii de produs.

Voucherul este valabil 15 zile de la emitere, respectiv de la data publicării listei solicitanților aprobați, perioadă în care trebuie utilizat la un comerciant validat, sub sancțiunea pierderii dreptului de utilizare și valoarea acestuia se scade de către comerciantul validat în factură din preţul de comercializare cu TVA.