Activitatea platformei de ridesharing Uber a fost restricţionată pe teritoriul municipiului Cluj Napoca printr-o decizie a Curţii de Apel Cluj, pronunţată pe 25 aprilie. 

În minuta sentinţei Curţii de Apel Cluj Napoca se arată că Uber trebuie să înceteze practicile neconcurenţiale, constând în "furnizarea de servicii de suport referitoare la verificarea documentaţiei prezentate de furnizori şi a stării autovehiculului, precum şi în sesiuni de informare a furnizorilor care doresc să utilizeze aplicaţia UBER, toate în legătură cu furnizarea de servicii de transport pe raza Municipiului Cluj Napoca".

Decizia este definitivă şi executorie. Procesul în care s-a pronunţat Curtea de Apel Cluj a fost intentat companiei Uber de o asociaţie de taximetrişti. 

UBER spune că, în urma unei prime analize legale a deciziei Curţii de Apel Cluj, aplicaţia nu a fost interzisă în Cluj-Napoca, ci doar s-a dispus încetarea activităţii a şoferilor parteneri, potrivit digi24.ro. 

Compania precizează că a făcut modificări între timp şi că acum funcţionează doar cu şoferi autorizaţi.

"Decizia este dezamăgitoare, însă dorim să-i asigurăm pe pasagerii şi pe şoferii parteneri care se bazează pe Uber în Cluj că aplicaţia poate continua să funcţioneze. Între timp, am schimbat modul în care operăm, iar în prezent lucrăm doar cu operatori de transport autorizaţi. Multe ţări din UE au reglementat serviciile de ridesharing precum Uber, oferind astfel mai multe opţiuni de mobilitate cetăţenilor lor. Avem încredere că România se va alătura în curând acestui trend", se arată în comunicatul UBER.

Compania mai spune că "o primă analiză a deciziei Curţii de Apel arată că parte a acţiunilor cerute de reclamanţi au fost respinse şi că serviciul Uber NU este interzis în Cluj. Cu toate acestea, se pare că decizia a dispus încetarea activităţilor de suport direct pentru şoferii parteneri oferite de către Uber Systems România în Cluj".

Decizia poate fi atacată doar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit adevarul.ro, în prima instanţă judecătorii Tribunalului Comercial Cluj au statuat că Uber trebuie considerată ca fiind indisociabil legată de un serviciu de transport, sentinţa instanţei de fond fiind menţinută. 

Potrivit motivării sentinţei de Tribunalului Comercial Cluj, reprezentanţii Uber au susţinut în instanţă că societatea nu activează în domeniul transportului de persoane, ci "prin intermediul aplicaţiei sale, pune la dispoziţia utilizatorilor (beneficiar şi furnizori) o platformă IT ce pune în legătură persoane ce doresc să se deplaseze".   

Activitatea ar fi una de e-commerce, şi nu de transport public, au mai precizat reprezentanţii Uber, care au subliniat că "în niciun caz nu poate fi reţinută ca fiind un serviciu veritabil de transport public de persoane", mai relatează adevărul.ro.