Fostul procuror DNA Mihaiela Iorga (foto stânga) a declarat duminică seară, la Antena 3, că şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a chemat-o şi a întrebat-o dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier, argumentul lui Kovesi fiind că acesta o va numi ministru al Justiţiei pe Dana Gîrbovan (foto dreapta), şefa UNJR, ceea ce nu ar fi bine pentru DNA.  

„Ai un copil de crescut”

„Trebuia desemnat premierul României şi era vehiculat numele unui fost ministru. Exista în lucru la mine un dosar cu acest ministru. Am fost chemată şi întrebată dacă am putea să ieşim cât mai repede cu dosarul. Explicaţia a fost de genul că dacă acest domn va ajunge premier, doamna Dana Gîrbovan (preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România -n.r.) va fi ministru al Justiţiei, ceea ce ar însemna un dezastru pentru noi", a afirmat procurorul Mihaiela Iorga, precizând că nu va da nume pentru că nu vrea să se spună că a stricat o anchetă.   

Iorga a relatat că i-a explicat şefei DNA că nu sunt suficiente probe la acel moment, iar continuarea cercetării ar fi implicat o cerere către Parlament.  

Mihaela Ioga a relatat şi că a fost şi ţinta unor ameninţări venite din partea inspectoarei Elena Rădescu, chiar în sediul Inspecţiei Judiciare. „Am fost audiată de dânsa. Nu a interesat-o ceea ce s-a întâmplat cu aceasta audiere. M-a întrebat de ce vreau dragoste cu forţa cu DNA. I-am explicat că solicitat ordinul de revocare pentru a mă apăra. Am primit mai multe ameninţări să nu mă lupt cu sistemul sau cu doamna procuror şef. A încercat să sugereze că doamna procuror şef e nevinovată în toate aceste evenimente, că altcineva dictează aceste acţiuni. Asta a lăsat de înţeles. E un război personal şi e vizibil. Din păcate, e motivul pentru care nu am vrut să vorbesc, dar am văzut că ea nu are nicio reţinere", a susţinut Mihaiela Iorga.  

„A mai fost o chestiune cu doamna Rădescu. Mi-a spus să am grijă ce fac că am un copil de cresut. Chiar în biroul dânsei. Am perceput-o ca pe o aminţare directă. Nu am ripostat. Am vrut să-i spun că am doi copii, nu unul, şi că e dezinformată", a mai relatat Iorga.

„Să spună cine!”

Preşedintele UNJR, orădeanca Dana Gîrbovan, judecătoare la Cluj, i-a solicitat, luni, procurorului Mihaiela Iorga să spună public care a fost ministrul al cărui dosar Laura Codruţa Kovesi a cerut să fie urgentat, precizând că nu a discutat decât cu Sorin Grindeanu despre posibilitatea de a fi ministrul Justiţiei, ea refuzând oferta.

"Singura dată când mi s-a propus, tangenţial, dacă aş lua în calcul să accept să ocup poziţia de ministru al justiţiei a fost de premierul Sorin Grindeanu, în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o cu acesta pe data de 15 februarie 2017, lucru pe care l-am declinat. Întâlnirea respectivă a fost cerută de premierul Grindeanu, iar agenda discuţiei a fost strict legată de chestiuni ce ţin de justiţie, cum ar fi degrevarea instanţelor, temele din Memorandumul privind justiţia precum şi restanţele salariale. Nu a existat pe agenda prealabilă a discuţiei vreo referire la numirea ministrului justiţiei. În cadrul discuţiei, referirea la ocuparea funcţiei de ministru al justiţiei a fost făcută tangenţial, am declinat-o, şi am mers mai departe cu temele pe care le-am avut pe agendă", a scris, pe pagina sa de Facebook, Dana Gîrbovan.

"Este şocant, de aceea, să aflu că procurorilor din cadrul DNA li se dădeau instrucţiuni pentru a urgenta anumite dosare cu scopul de a influenţa decizii politice ori numiri în funcţii publice. Reiterez, de aceea, solicitarea doamnei procuror Iorga Moraru să spună public care a fost ministrul a cărui dosar procurorul şef DNA a cerut să-i fie urgentat, când a avut loc discuţia respectivă şi în prezenţa cărei alte persoane, pentru a putea fi efectuate verificări sub aceste aspecte", conchide Dana Gîrbovan.

“Afirmaţii ale inculpaţilor”

La rândul său, procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat că nu a existat nicio discuţie cu procurorul Mihaiela Moraru Iorga despre un dosar referitor la vreun ministru care putea să ajungă premier şi că nu a făcut niciodată presiuni sau acte de imixtiune în vreun dosar. "Nu a existat nici o discuţie cu vreun procuror din DNA sau cu inculpata Moraru Iorga Mihaiela despre un dosar despre vreun ministru care putea să ajungă premier", a declarat Kovesi. 

Totodată, Iorga a susţinut şi că şefa DNA ar fi interferat permanent cu mersul anchetei în dosarul Microsoft şi că ar fi cerut rechizitorii fără probe consistente. Despre aceste acuzaţii, Kovesi a spus: "Nu am făcut niciodată presiuni sau acte de imixtiune în activitatea vreunui procuror". Întrebată şi dacă a făcut presiuni asupra Mihaielei Iorga, aşa cum aceasta a susţinut la Antena 3, pentru a dispune unele măsuri preventive, Laura Codruţa Kovesi a răspuns scurt: "Nu comentez afirmaţiile nereale ale inculpaţilor".

Procurorii DNA Ploieşti au dispus, recent, trimiterea în judecată a Mihaiela Iorga Moraru pentru favorizarea făptuitorului (Florian Walter - n.r.) şi patru acte de fals intelectual în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că în perioada 2015 – iunie 2017, “la rugămintea expresă a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploieşti, procurorul Mihaiela Iorga Moraru, pentru a îngreuna cercetările şi tragerea la răspundere penală a inculpatului, cu intenţie directă, l-a ajutat, prin efectuarea mai multor acte comisive şi omisive”.