Procurorii militari de la Parchetul General au extins acuzaţiile în dosarul protestelor din 10 august, din Capitală, după cum a anunţat, vineri, printr-un comunicat, Ministerul Public.

Potrivit documentului, procurorii au dispus, pe 23 aprilie, extinderea penale in rem (adică faţă de fapte, nu faţă de persoane), cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

În esenţă, magistraţii au constatat că jandarmii au acţionat abuziv la protest şi au creat anume mai multe situații pentru a putea interveni în forţă, în urma acţiunilor aceştia rănind nejustificat, un număr mare de protestatari, inclusiv copii. 

"În fapt s-a constatat că, mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.  La data de 02.05.2019 suspecţilor li s-a adus la cunoştinţă actul procesual constând în extinderea urmăririi penale in rem, în conformitate cu prevederile art. 311 din Codul de procedură penală", arată comunicatul.

Agenția de știri Mediafax scrie, citând surse judiciare, că acuzaţiile îi vizează de fapt pe foştii şefi din Jandarmerie Cătălin Sindile, Laurenţiu Cazan şi Sebastian Cucoş, care au fost puşi, de altfel, sub acuzare în acest dosar, pe 21 septembrie 2018, fiind acuzaţi de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals. Alături de şefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, şi secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică.

Sursa citată mai menţionează că procurorii de la Parchetul General au înregistrat sute plângeri penale din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest. În paralel, a fost deschis un dosar penal şi pentru ultraj, după ce mai mulţi jandarmi au fost răniţi de către protestatarii violenţi. 

În dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august au fost audiaţi până acum preşedintele PSD Liviu Dragnea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv, primarul general al Capitalei, Gabrirela Firea, prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, subprefectul Capitalei, Corneliu Cîrstea, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Gheorghe Nucu Marin şi viceprimarul Aurelian Bădulescu.