Procurorul Adina Florea este propunerea minstrului Tudorel Toader pentru funcția de șef al DNA, a anunțat, joi, Ministerul Justiției. Pentru șefia DNA s-au înscris la concurs șase procurori: Armeanu Sorin, Bodean Andrei, Florea Adina, Lupulescu Nicolae, Scutea Gabriela și Tînease Paula – Nicoleta.

”În urma desfășurării procedurii de selecție care a avut loc în  perioada  6 august - 4 septembrie 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că propunerea ministrului  justiției Tudorel Toader pentru numirea în funcția de procuror șef al  Direcției Naționale Anticorupție este doamna Adina Florea”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, care precizezaă că urmează ca această propunere să fie transmisă Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obținerii avizului consultativ, și ulterior, președintelui României, Klaus Iohannis, pentru numirea în funcție.

Adina Florea vine de la Parchetul Curții de Apel Constanța. Înainte de această funcție, Adina Florea a ocupat și scaunul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, dar și pe cel de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. 

Florea a declarat, joi, pentru Mediafax, că este ”extrem de onorată și emoționată” că a fost aleasă de ministrul Justiției și speră ca și Secția de Procurori să aibă încredere în ea. Contactată de Digi 24, ea a spus că este gata să își exercite mandatul în respectul legii, cu ”foarte multă bună-credință și maturitate”, în cazul în care va fi acceptată de președintele Klaus Iohannis.

Florea a mai spus că nu crede că cineva va face presiuni asupra ei și a precizat că nu are cunoștință de existența vreunui dosar în care să apară numele ei, dar nici nu exclude o cercetare in rem. ”Nu s-au exercitat niciodată presiuni asupra mea în peste 20 de ani. Mi-e greu să cred că cineva o va face”, a declarat Florea, la digi24.

Hotnews scrie că Direcția Națională Anticorupție are în lucru un dosar în care este vizată Adina Florea, propusă de ministrul Justiției pentru funcția de procuror-șef DNA, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la fapte, după cum arată un răspuns al instituției pentru Mediafax.

"Dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul DNA - Structura Centrală, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu presupune formularea unor acuzații împotriva unei persoane, ci instituirea cadrului procesual în care se pot strânge probe cu privire la fapta pentru care a fost începută urmărirea penală. Alte informații privind stadiul anchetei nu pot fi oferite în conformitate cu prevederile art.12, alin.1, lit. e) din Legea 544/2001", a transmis Biroul de Informare și Relații Publice al DNA, la solicitarea Mediafax, care a întrebat dacă instituția are în lucru vreun dosar în care este vizată Adina Florea.

Pe de altă parte, deputatul USR Stelian Ion a declarat joi că alegerea procurorului Adina Florea pentru șefia DNA de către ministrul Justiției trezește suspiciuni, deoarece tatăl acesteia este consilier județean al PSD. Dumitru Florea, aflat la al șaselea mandat de consilier județean, a declarat pentru Adevărul că fiica sa va face ordine în instituție în mai puţin de trei luni.

"Ştiu că are emoţii, va apărea în faţa lui Iohannis, despre care nu ştim ce gândeşte. Este un mare 'dacă'. Dar 'dacă' va fi numită, o să vedeţi ce treabă face fata mea acolo! În nici trei luni o să facă ordine, că sunt probleme în DNA", a declarat Dumitru Florea.

"Are o vulnerabilitate foarte mare această candidatură, aceea legată de relații familiale cu o persoană care are calitatea de membru activ PSD. Tatăl domniei sale este consilier județean în cadrul PSD. Lucrul acesta aduce niște suspiciuni de care nu am fi avut nevoie, pentru că știm în România ce suspiciuni sunt pe partea aceasta de interese, nepotisme, etc. În toată perioada în care a deținut funcții de conducere în Constanța, mafia constănțeană și-a făcut de cap, Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre și-a făcut de cap. Adina Florea nu avea funcție în cadrul DNA dar nu a putut opri activitățile infracționale ale acestor indivizi. Andrei Bodean (candidat pentru șefia DNA) însă, a făcut-o, i-a oprit", a afirmat deputatul USR de Constanța, potrivit Mediafax.