Un nou tip de înşelătorie telefonică face ravagii şi printre români. Mii de persoane au primit, în ultima perioadă, apeluri telefonice venite din ţări exotice. Este vorba despre apeluri scurte, din ţări precum Maldive sau Tanzania, la care destinatarul nu apucă să răspundă şi la care oamenii sună înapoi. Fără să ştie că un singur minut vorbit le poate adăuga la factură zeci de euro în plus.

De fapt, la capătul celălalt nu se află decât nişte escroci care utilizează numere cu suprataxă, după cum anunţă Money.ro.

Sursa citată dă ca exemplu povestea lui Ionuţ Tudorache. "Am primit un telefon, un beep, nu un telefon. Am sunat înapoi, mi-a apărut Tanzania sau ceva de genul. M-am trezit la sfârşitul lunii cu factura încărcată. 60 şi ceva de euro în plus", a povestit el. Cum lucrează într-un domeniu internaţional, a fost victimă sigură. A sunat insistent la numărul care îl apelase mai devreme şi a fost suprataxat.

Money.ro mai arată că sute de români primesc zilnic astfel de apeluri din ţări precum Nigeria, Africa de Sud, Tunisia sau Tanzania.

"Apelul poate veni din Africa de Sud şi atacatorul poate să fie undeva din SUA şi apelul să fie redirecţionat din Statele Unite către Africa de Sud şi apoi către România", a explicat, pentru sursa citată, Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică. "Sunt nişte infractori online care subcontractează astfel de servicii care le oferă posibilitatea de a închiria numere de telefon din diverse locaţii din lume. Ei pot ataşa servicii cu suprataxa acelor numere de telefon", a mai afirmat Arsene.

Acesta avertizează că numerele de telefon ajung inclusiv în posesia răufăcătorilor ca urmare a faptului că pe piaţa neagră se vând baze de date cu sute de mii de contacte. De altfel, foarte mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare îşi publică pe internet numerele de telefon.

Singura metodă sigură ca să nu fiţi păcăliţi este să fiţi foarte atenţi la numerele de telefon care vă sună, mai cu seamă dacă aveţi de gând să sunaţi înapoi. O altă soluţie ar fi instalarea unor aplicaţii ce identifică numerele de telefon. Ele vă vor avertiza dacă primiţi un apel-problemă.

De precizat că persoanele păcălite nu au cum să îşi recupereze paguba. "Compania de telefonie nu are cum să îi despăgubească şi nici măcar poliţia nu îi poate ajuta. E aproape imposibil să dea de urma escrocilor", mai notează money.ro.