Al treilea deces la pacienţi bolnavi de coronavirus s-a înregistrat duminică seară în România.

Este vorba de un bărbat de 70 de ani, cu afecţiuni cronice, care a fost internat la Spitalul Judeţean Piatra Neamţi şi apoi transferat la Iaşi.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în cazul acestui bărbat infectarea cu coronavirus a fost confirmată pe 19 martie. Septuagenarul suferea de diabet şi hipertensiune arterială. 

Îngrijorător este că ancheta epidemiologică făcută în cazul lui nu a scos la iveală istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată, aşa că deocamdată nu se ştie cum s-a îmbolnăvit. 

S-a plimbat prin spitale!

Mediafax.ro scrie că bărbatul, pe numele său Vasile Ouatu, era om de afaceri, patron al unui complex comercial şi al echipei de volei feminin, dar şi fost viceprimar al oraşului Piatra-Neamţ.

Se pare că el s-a dus marţi la UPU din Piatra-Neamţ, pentru că se simţea rău, unde a completat şi chestionarul de evaluare a riscului de îmbolnăvire cu COVID-19, stabilindu-se că nu se încadrează drept caz suspect. De aici, el a fost transportat la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, iar apoi dus înapoi la Spitalul Judeţean, unde a refuzat internarea şi alte investigaţii, inclusiv testarea pentru COVID-19. Totuşi, DSP Neamţ l-a obligat să stea în izolare la domiciliu 14 zile. 

Miercuri, bărbatul a încălcat măsura de auto-izolare şi s-a dus iar la spital, pentru a fi testat. Joi a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus.

Pe numele lui Ouatu a fost deschis şi un dosar penal la Parchetul Piatra-Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”, deoarece "refuzase să-i fie prelevate probe biologice pentru diagnosticul infecţiei cu noul coronavirus".

Trei decese într-o zi

Ziua de duminică a fost nefastă pentru România. De dimineaţă, autorităţile au anunţat primul deces al unui pacient infectat cu coronavirus, fiind vorba de un bărbat de 67 de ani, internat la spitalul din Craiova, care suferea şi de cancer. După prânz, a fost anunţat al doilea deces, în cazul unui bărbat de 74 de ani din Bucureşti.

Bilanţul infectărilor cu COVID-19 în România a ajuns la 433, duminică autorităţile anunţând 66 de noi cazuri.

GCS nu mai detaliază în ce judeţe sunt aceşti bolnavi, însă BIHOREANUL a dezvăluit că printre pacienţii confirmaţi duminică se numără şi unul din judeţul Bihor. 

Veste bună din Coreea de Sud

Pe de altă parte, o veste bună pentru români vine din Coreea de Sud. Ministrul de externe de la Seul a anunţat duminică faptul că o companie sud-coreeană a agreat să trimită în România 20.000 de kituri (fiecare poate fi folosit la 100 de teste) pentru depistarea coronavirusului, printr-un contract aranjat la nivel guvernamental. 

Informaţia a fost anunţată ulterior şi de Grupul de comunicare strategică, care a anunţat că Unifarm SA a încheiat un contract-cadru cu un producător din Coreea de Sud, pentru achiziția a 2.000.000 de teste de diagnostic molecular (Real Time PCR). Săptămâna viitoare va fi livrată în depozitele companiei prima tranșă de 200.000 de teste.

"Menționăm că, în această perioadă, Compania Unifarm SA face în permanență demersuri de a achiziționa, de la producători autorizați din întreaga lume, teste de diagnostic, alte dispozitive, dar și medicamente necesare pentru limitarea răspândirii COVID-19, pe care le distribuie unităților sanitare sau cabinetelor medicale, pe bază de comandă", adaugă sursa citată.