Cei patru miniştri ALDE vor demisiona marţi din Guvernul Dăncilă, anunţă agenţia de ştiri Mediafax, citând surse politice, urmând ca astăzi, în şedinţa Biroului Politic Naţional de la ora 16, să fie decisă ieşirea ALDE de la guvernare şi o alianţă cu Pro Romania.

Dreapta-mprejur

Cei patru miniştri ALDE sunt Ramona Mănescu (Ministerul de Externe), Anton Anton (ministrul Energiei), Graţiela Gavrilescu (Ministerul Mediului) şi Viorel Ilie (ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul). De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu ar urma să demisioneze din funcţia de preşedinte al Senatului la începutul sesiunii parlamentare din septembrie. Sursele politice citate de Mediafax spun, totodată, că ALDE va vota moţiunea de cenzură pe care o va depune PNL, arată HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, preşedintele ALDE ar fi anunţat deja în partid că intenţionează să demisioneze din a doua funcţie în stat. Tot în şedinţa ALDE ar urma să fie luată decizia de a-l susţine pe Mircea Diaconu pentru preşedinţie, după retragerea lui Călin Popescu Tăriceanu din cursă, şi o alianţă cu Pro Romania.

De asemenea, arată sursele citate, ALDE ia în considerare votarea moţiunii de cenzură anunţată de Ludovic Orban. Informaţiile vin în acelaşi timp în care liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat că, în cazul în care ALDE iese de la guvernare, discuţiile între cele două partide se vor extinde dincolo de susţinerea lui Mircea Diaconu, candidat independent la prezidenţiale, în zona parlamentară şi a formării unui nou Guvern.

UPDATE: ALDE va ieși de la guvernare

ALDE va ieși de la guvernare, decizia fiind luată luni după-amiază, în ședința Biroului Politic al formațiunii. Anunțul a fost făcut de liderul partidului, Călin Popescu Tăriceanu, care a menționat că decizia implică demisia celor 4 membri ALDE din Cabinetul Dăncilă, iar cei care nu se vor supune, vor suporta consecințele, adică excluderea din partid. Liderul ALDE a mai spus că parlamentarii partidului vor vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului anunțată de PNL.

De asemenea, Tăriceanu a anunțat o alianță electorală cu Pro România, partidul condus de Victor Ponta, pentru susținerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile prezidențiale.

Liderul ALDE a mai spus că partidul său a decis ruperea coaliției cu PSD pentru că nu poate cauționa în continuare măsuri precum Ordonanța de Urgență 114 sau construcții bugetare nefuncționale, el invocând un blocaj în coaliție atât la nivel local, cât și la nivel central.

Tăriceanu nu mai candidează

"Colegii au luat decizia de a se renunța la continuarea guvernării alături de PSD. Guvernarea nu poate rămâne în reperele defensive de până acum, fără o bază corectă. Nu putem merge mai depate cu construcții bugetare care nu se pot derula așa cum ne-am imaginat. Nu putem cauționa măsuri cu care nu suntem de acord. Am constat că coaliția funcționa defectuos și la nivel local, și la nivel central. De aceea cred că este mai corect să ne despărțim civilizat. Noi vom trece în opoziție. Luni îmi voi anunța demisia din funcția de președinte al Senatului. Am reunțat la candidatura la prezidențiale. Le-am propus colegilor să susținem candidatura lui Mircea Diaconu. Suntem dispuși să-i acordăm sprijinul logistic pentru a-și derula campania. Am discutat acest lucru și cu Victor Ponta și a fost și el de acord să susțină candidatura lui Mircea Diaconu, care este foarte mobilizat pentru această bătălie", au fost principalele declaraţii ale lui Tăriceanu.