Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului. Judecătorii CCR au stabilit că alegerea a fost neconstituţională.

CCR a dezbătut sesizarea de neconstituţionalitate a parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR şi a unor senatori neafiliaţi privind alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului. Judecătorii Curţii au amânat în mai multe rânduri această sesizare, scrie agenția de știri Mediafax.ro.

Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie 2019, la propunerea PSD, președinte al Senatului, deși nu făcea parte în acel moment din grupul parlamentar al PSD. ALDE, partidul din care făcea parte Teodor Meleșcanu, avea propriul candidat pentru aceeași funcție.

Regulamentul prevede că fiecare grup poate să susțină un singur candidat.

Ca urmare a alegerii lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, cu susținerea PSD, fostul ministru de Externe a fost exclus din ALDE și s-a afiliat ulterior alegerii grupului parlamentar PSD.

Potrivit unor surse ale site-ului de ştiri G4media.ro, decizia a fost luată cu 7 voturi "pentru" şi 2 voturi "împotrivă". Judecătorii care au votat împotriva demiterii lui Teodor Meleşcanu au fost Livia Stanciu şi Valer Dorneanu.

Teodor Meleşcanu a declarat pentru HotNews.ro că "cel mai probabil" va demisiona de la şefia Senatului după ce va vedea motivarea CCR.

„Până la publicarea în Monitorul Oficial eu îmi asum în continuare prerogativele pe care le am, după publicare, vom face consultări pentru a găsi cea mai bună soluție”, a spus Teodor Meleșcanu în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri după-amiaza.