Alegerile europarlamentare, încheiate duminică pe tot continentul, au scos europenii la urne, în multe ţări înregistrându-se o prezenţă peste aşteptări, aşa cum de altfel a fost şi în România. 

G4media.ro scrie că, dejucând pronosticurile, alegătorii europeni s-au deplasat masiv la urne: participarea ar atinge 51% în 27 de ţări ale Uniunii Europene.

Rezultatele provizorii arată că marele câştigător este Partidul Popular European, urmat de Socialişti. În configuraţia viitorului Parlament European, PPE va avea 179 de mandate (mai puţine cu 38 în comparaţie cu fostul Parlament European), S&D 150 de mandate (mai puţine cu 35), ALDE&R – 107 mandate, iar "verzii" vor avea 70 de reprezentanţi.

Partidul Popular European a şi cerut duminică preşedinţia Comisiei Europene, considerând că a câştigat alegerile europene. Liderul socialiştilor a respins, însă, această solicitare, semn că a început lupta politică pentru conducerea instituţiilor europene.

Orban, înainte!

În Ungaria, partidul premierului Viktor Orban, cu o politică anti-UE, a câştigat cu un scor foarte bun, adunând peste 56% din voturile ungurilor. O victorie clară a avut şi premierul spaniol socialist, Pedro Sanchez.

În schimb, partidele aflate la guvernare în Franţa şi Germania, considerate cele două motoare ale Europei, au pierdut în urma scrutinului de duminică. În Franţa, partidul de extremă dreaptă, condus de Marine Le Pen, a învins partidul preşedintelui Emmanuel Macron. Primele sondaje au arătat că partidul lui Le Pen a obţinut 23,2%, iar cel al lui Macron se află pe locul al doilea cu 21,9% din voturi. Partidul Verde se plasează pe locul al treilea cu 12,8%, devenind a treia putere a ţării. 

Conservatorii cancelarului Angela Merkel se menţin drept prima forţă în Germania, dar cu o pierdere notabilă de voturi şi în contextul ascensiunii puternice a Verzilor, care îi depăşesc pe social-democraţi. Verzii germani aproape că şi-au dublat scorul, la 20,5-22% (faţă de 10,7% în 2014). 

În Finlanda, Verzii sunt formaţiunea care a progresat cel mai mult, cu aproape 15% din voturi.

Rezultate bune au obţinut conservatorii au obţinut şi în alte ţări, precum Austria, Bulgaria, Croaţia şi Grecia. În Austria, conservatorii cancelarului austriac Sebastia Kurz s-au clasat pe primul loc, cu 34,5% din voturi, iar extrema-dreaptă pe locul al treilea cu 17,5%.