Alianța Vestului a devenit tot mai atractivă pentru primarii din diferite părți ale țării. Primarii din Sibiu, Reșița și Iași au lăudat inițiativa primarilor transilvăneni, iar reșițeanul Ioan Popa a recunoscut că începe demersurile pentru a adera și el la Alianța Vestului.

Potrivit site-ului stirileprotv.ro, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a lăudat inițiativa celor patru orașe și a declarat faptul că ar fi benefică o colaborare. „Poate fi oportun, dacă Alianța extinde aria obiectivelor și pentru regiunea noastră. Finalizarea autostrăzii A1, parte din Coridorul IV paneuropean, pe tot tronsonul care străbate România, ar fi un astfel de obiectiv”, a mărturisit Fodor.

Mai hotărât, primarul reșițean Ioan Popa a declarat că este decis să umeze demersurile necesare pentru ca Reșița să fie integrată în Alianța Vestului. „Reşiţa e gata să se alăture oricărei alianţe create de municipii din zona Transilvania, din zona Banat, creată de municipii de genul celor patru, pentru că aceste administraţii au demonstrat că fac performanţă. Eu, cel puţin, sun de foarte multe ori la Oradea şi la Arad şi primesc răspunsuri concrete şi corecte”, a spus Popa.

De la celălalt capăt al țării, primarul Iașiului dorește să le propună aliaților un nou proiect, și anume „Alianța Trans-Carpatică”. „Am emis şi noi o scrisoare către Primăria Clujului, domnului primar Emil Boc, în vederea elaborării unui program Trans-Carpatica, în care toate gândurile dinspre est să fie conectate cu cele din vest. Eu cred foarte mult în aceste alianţe care au acest rol, să spunem, de reprezentare mai important”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pe de altă parte, mai multe localități și consilii județene din Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița vor lansa, până în 15 ianuarie 2019, o asociere numită „Provincia Transilvania de Nord”, scopul fiind tot consolidarea statului prin dezvoltarea economică a zonei, potrivit iniţiatorului, care este primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Edilul a explicat că viitoarea structură susține dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare, urmând să fie realizate din fonduri proprii studii de prefezabilitate și fezabilitate care să fie avizate de autoritățile centrale de la București, dar proiectele strategice să fie finanțate direct de la Bruxelles.

”Sunt lucruri importante pe care le-au gândit și colegii noștri din Alianța Vestului și mă aștept să se întâmple o regionalizare informală a României pe aceste baze ale unor asociații create din dorința de a ne dezvolta economic, social, cultural. Cred că patriotismul local va deveni motorul dezvoltării României”, a conchis primarul de Baia Mare.

Alianţa Vestului este o structură formată din patru orașe transilvănene, și anume Oradea, Arad, Timișoara și Cluj-Napoca. Alianța a fost formată cu scopul de a atrage cât mai multe fonduri europene, cât mai mulți investitori, dar și pentru descentralizare. Până la finele trimestrului întâi al lui 2019, Alianța Vestului va avea deja personalitate juridică.

Citiți pe această temă și articolul: „Vestul şi... restul! Primarii din Oradea, Timişoara, Arad și Cluj au înfiinţat Alianţa Vestului ca să atragă mai uşor fonduri europene”