Agenția Națională de Administrare Fiscală îşi doreşte să recruteze, fără examen, peste 3.000 de tineri. Instituţia se confruntă cu o lipsă acută de personal.

ANAF a trimis un comunicat de presă semnat de preşedintele Mirela Călugăreanu care spune că în perioada 2019 – 2020 vor ieşi la pensie 2.500 de angajaţi din totalul de 23.500. Şefa ANAF mai precizează că o treime din personal are vârsta cuprinsă între 51 şi 60 de ani.

"Concluzia managementului ANAF a fost că personalul trebuie întinerit, iar media de vârstă trebuie scăzută", se arată în comunicatul ANAF, citat Adevarul.ro.

ANAF doreşte astfel să angajeze peste 3.000 de tineri, fără a mai organiza un concurs, ci doar pe baza unor criterii de selecţie, şi anume nota finală a examenului de licenţă, note obţinute la disciplinele de specialitate şi un interviu, mai scrie adevarul.ro.

În comunicat se precizează şi că aceste intenţii ale managementului instituţiei implică propuneri de modificare a cadrului legislativ, deoarece, în prezent, recrutarea funcţionarilor publici debutanţi presupune promovarea unui concurs pentru ocuparea unei funcţii publice, efectuarea unei perioade de stagiu şi obţinerea unui calificativ corespunzător pentru a putea fi numiţi funcţionari publici definitivi, în condiţiile Codului administrativ.

La finalul selecţiei aceştia vor beneficia de instruire. "Pe lângă cursurile de pregătire din cadrul Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă, din cadrul MFP (care se va transforma în Şcoala de Fiscalitate, Finanţe Publice şi Vamă), tinerii angajaţi vor beneficia şi de un transfer de know - how de la colegi îndrumători, cu o bogată experienţă şi un nivel profesional ridicat", transmite Fiscul.

Salariile debutanţilor pornesc de la 2.100 de lei şi pot să ajungă la 5.000 de lei în cazul celor cu experienţă.