Anca Jurma a renunțat, luni, la șefia interimară a Direcției Naționale Anticorupție, după 6 luni de la preluarea postului. Procurorul-șef și-a anunțat retragerea în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii printr-o scrisoare, chiar în momentul în care urma să se propună o prelungire a interimatului său.

În acest context, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că urmează să facă o nouă propunere pentru conducerea interimară a DNA, acest lucru urmând să aibă loc într-o nouă ședință a CSM.

„În timpul ședinței, în timpul deliberărilor, la secție s-a primit o declarație din partea doamnei Jurma prin care renunță la consimțământul prealabil acordat și în acest caz, secția de procurori a CSM nu avea decât să ia act de voința dânsei, de retragere a consimțământului acordului și vom vedea ce va decide secția la o ședință următoare”, a declarat Toader, potrivit Digi24.ro.

Sursa citată mai notează că, dat fiind faptul că mandatul șefei DNA expiră miercuri, 9 ianuarie, cel mai probabil conducerea DNA va fi preluată de unul dintre procurorii-șefi adjuncți ai instituției.

La finalul anului trecut, o decizie de prelungire a mandatului lui Jurma a fost amânată după ce în presă a fost publicată o înregistrare a unei discuții dintre șefa DNA și o subalternă în care vorbeau despre starea generală de demobilizare în instituției. Anca Jurma a preluat postul de procuror-șef interimar al DNA în data 12 iulie 2018, după demiterea Laurei Codruței Kovesi de către CCR. De precizat este faptul că, anterior, ministrul Tudorel Toader a propus-o de două ori pe Adina Florea pentru șefia DNA, însă ambele propuneri au fost respinse de către președintele Klaus Iohannis.

Potrivit Digi24.ro, Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.