Anunţ important făcut de ministrul orădean al Fondurilor Europene, Marcel Boloş. Acesta a dezvăluit, într-un interviu pentru G4Media, că România pregăteşte patru mari mari proiecte axate pe cercetare şi tehnologii care să o poziţioneze în tendinţele globale din domeniu.

Potrivit G4media.ro, fiecare proiect este estimat la 150 milioane de euro.

Proiectele sunt:

1. Obţinerea vaccinului tetravalent (cu patru tulpini) la Institutul Cantacuzino
2. Înfiinţarea unui institut de cercetare pe medicină genetică
3. Înfiinţarea unui Institut de Inteligenţă Artificială pentru zona de robotică, automatizări industriale şi IT
4. Institutul pentru Tehnologiile Viitorului (nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale şi tehnologii de fabricaţie avansate)

Conform sursei citate, cele patru mari proiecte au fost deja prezentate premierului Orban şi vor intra în circuitul de avizare ca proiecte strategice la nivel naţional. Urmează formalizarea finanţării din viitorul buget al UE (2021 - 2027) şi demararea lor propriu-zisă.

"Când le-am fundamentat, am avut această gândire orientată spre viitor. Nu va fi suficient pentru România să-şi dezvolte proiectele de infrastructură de transport dacă nu face ceva din perspectiva viitorului. Altfel vom rămâne o ţară cu un specific pronunţat pe consum. Trebuie să depăşim acest stadiu şi să ne creăm potenţial de business în zonele economice cu valoare adăugată mare, mai ales că resursa umană există. Dacă acest lucru reuşeşte, peste 10 ani discutăm de o altă Românie", a spus Boloş în interviul pentru G4Media.ro.

Întrebat ce înseamnă mai exact medicina genetică, Boloş a răspuns că "tratamentele personalizate pe pacienţi". "Cu ajutorul medicinei genetice şi a secţionării ADN-ului - nu sunt specialist, dar am reţinut această idee de bază - se poate stabili tipul de tratament la care răspunde pacientul", arată ministrul orădean.

Citiți mai mult pe g4media.ro!