Un diplomat român în vârstă de 43 de ani a murit în cursul nopţii de luni spre marţi în timpul unui atac asupra Ambasadei României din Kabul, revendicat de talibani.

Bărbatul făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice şi şi-a sacrificat viaţa "pentru a-i salva pe alţii", potrivit ministrului Afacerilor Externe, Ramona Mănescu.

Un alt reprezentant al României în Afganistan a fost grav rănit, scrie Hotnews.ro.

Potrivit aceleaşi surse, Ramona Mănescu a declarat, marţi seară, că atacul terorist de la Kabul a vizat Ambasada României, precizând că a fost vorba de un asalt susţinut timp de câteva ore, fiind utilizate şi maşini-capcană.

"În cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit" se arată într-un comunicat al MAE.

Românul rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate.

"Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu şeful misiunii diplomatice a României la Kabul şi rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.(...) Precizăm că atât şeful misiunii diplomatice, cât şi şeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol", se mai arată în comunicatul Ministerului.

(foto: Omar Sobhani, Reuters)

Cel puţin 16 oameni, toţi civili, şi-au pierdut viaţa, iar alţi 119 au fost răniţi în atentatul comis luni noapte la Kabul, potrivit unui bilanţ furnizat marţi de Ministerul de Interne afgan şi citat de Hotnews.ro. "Explozia a fost provocată de un tractor încărcat cu explozibili", a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de AFP.

Cinci dintre atacatori au fost omorâţi, iar operaţiunile de căutare şi salvare s-au desfăşurat până la 5 dimineaţa.

Atentatul s-a petrecut în apropierea unui vast complex din Zona Verde, care adăposteşte agenţii umanitare şi organizaţii internaţionale. 

Ministrul de Externe, Ramona Măsescu, a precizat că diplomatul român care a murit în atacul terorist de la Kabul avea 43 de ani şi făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice. 

​"Este un moment tragic pentru România, nu doar pentru MAE, pentru că un om tânăr, născut în 1976, şi-a pierdut viaţa. Şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, într-un efort de a combate acest atac. Este incredibil cum în continuare, cu toate eforturile pe care România şi toate ţările partenere NATO le fac în Afganistan, în continuare avem aceste atacuri teroriste. E la ordinea zilei această situaţie. A fost ţintită Ambasada, misiunea României de acolo. Atacul a început aseară, sigur este un atac susţinut, cu maşini-capcană, aşa cum sunt obişnuiţi teoriştii talibani", a declarat Ramona Mănescu, la Antena 3. 

Potrivit lui Mănescu, în momentul atacului erau 12 diplomaţi români la misiunea de la Kabul, atacul având loc luni seară, la ora 22.00, ora României, şi durând câteva ore după miezul nopţii. 

"Dimineaţa au reuşit să-i scoată de acolo, să-i evacueze şi acum sunt în siguranţă. După ce au atacat clădirea principală, au incendiat şi alte clădiri anexe. Locul nu mai poate fi utilizat în acest moment", a mai spus Mănescu. 

Ministrul a precizat că atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Viorica Dăncilă au fost informaţi despre tragedie şi că, după părerea sa, pentru diplomatul român mort s-ar impune funeralii naţionale, având în vedere actul de curaj de care a dat dovadă.

Ea a adăugat că românul rănit este în stare stabilă.