Unele dintre cele mai folosite medicamente pentru dureri de stomac, cele pe bază de ranitidină, nu se vor mai vinde în farmaciile din România! Specialiştii susţin că ranitidina conţine o substanţă cu efect cancerigen.

"Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât şi a soluţiei injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conţin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate", se arată într-un comunicat al Agenţiei, potrivit libertatea.ro.

Purtătorul de cuvânt al ANMDMR, Anca Crupariu, a declarat că în momentul acesta, în farmaciile din România sunt blocate de la comercializare medicamentele pe bază de ranitidină, explicând că "în procesul de fabricaţie au apărut impurităţi nitrozaminice, care prezintă un potenţial risc cancerigen".

Astfel, ANMDMR a solicitat distribuitorilor de medicamente şi farmaciilor situaţia cu produsele care conţin ranitidină, aflate pe stoc, dar şi la vânzare. 

"ANMDMR informează, în acest context, profesioniştii din domeniul sănătăţii asupra disponibilităţii pe piaţă a unor tratamente alternative şi recomandă pacienţilor să-şi consulte medicul în acest sens", arată agenţia de ştiri Mediafax.

Totuşi, Agenţia medicamentului nu a trecut şi denumirile comerciale ale produselor, fapt criticat de farmacişti, deoarece lasă loc de dubiu.

"Ar trebui pe site-ul ANM să fie trecute şi denumirile comerciale ale produselor, ANM va trebui să dispună şi retragerea produselor, prescrierea ranitidinei nu ar trebui să se facă şi nici eliberarea din farmacie", a declarat pentru Libertatea, farmacista Simona Negreş.