Organizarea pentru alegerile şi Referendumul din 26 mai va fi diferită faţă de cum s-au desfăşurat scrutinele anterioare, a decis Biroul Electoral Central, care a stabilit că fiecare cetăţean care se va prezenta la secţia de votare va primi trei buletine de vot.

Unul este pentru europarlamentare, pe care alegătorul poate ştampila partidul preferat pentru Parlamentul European, iar celelalte două pentru a răspunde la cele două întrebări ale Referendumului pentru Justiţie iniţiat de preşedintele României.

Primul buletin pentru Referendum va cuprinde întrebarea: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”, iar celălalt pentru a doua întrebare: „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanţelor de Urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca direct Ordonanţele la Curtea Constituţională?”.

Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată anume nu va atrage nulitatea votului, se precizează, conform digi24.ro, în decizia BEC.

Secţiile de votare din ţară vor avea o singură urnă special, în care vor fi introduse atât buletinul de vot pentru alegerea Parlamentului European, cât şi cele pentru Referendum, urmând ca ele să fie separate după deschiderea urnelor.

Alegătorii comunitari nu pot vota pentru Referendumul naţional din data de 26 mai. Potrivit legii, prin alegător comunitar se înţelege orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, care are dreptul de a vota în România pentru Parlamentul European, având domiciliul sau reşedinţa în ţara noastră.

Totodată, alegătorii care au optat şi şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile din data de 26 mai pentru un singur scrutin şi cărora li s-a aplicat pe actul de identitate timbrul autocolant sau, după caz, ştampila cu menţiunea "VOTAT" şi cu data scrutinului vor mai putea să îşi exercite dreptul de vot pentru scrutinul la care nu au optat iniţial, în data de 26 mai, până la ora 21,00, ora închiderii secţiilor de votare.

Dacă un cetăţean se află în localitatea de domiciliu, el votează la aceeaşi secţie de votare, situaţie în care va semna pe lista electorală permanentă corespunzătoare scrutinului pentru care nu a optat iniţial, pe locul de semnătură barat anterior, preşedintele urmând să scrie în dreptul acestuia menţiunea „revenire”, să semneze şi să aplice ştampila de control a secţiei de votare.

În cazul în care alegătorul nu se află în localitatea de domiciliu, el va fi înscris în lista electorală suplimentară corespunzătoare scrutinului pentru care iniţial nu a optat, de la secţia de votare unde se prezintă, se arată în decizia BEC.

Alegătorilor le este interzis să părăsească localul secţiei de votare cu buletine de vot.

Cererile pentru urna specială, indiferent dacă sunt formulate pentru alegerile europarlamentare sau pentru Referendumul naţional, se fac în termenul prevăzut de art. 47 alin. (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Potrivit legii, pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoţită de copiile actelor medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai Biroului Electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul.

Echipa care se deplasează cu urna specială va lua buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendum, corespunzătoare cererilor aprobate.