Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat, vineri, că are acordul statului român pentru programele economice, în valoare de zeci de milioane de euro, adresate comunităţilor maghiare din România – mai cu seamă în zona judeţelor Harghita şi Covasna.

Informaţia a fost făcută publică de agenţia maghiară de presă MTI şi preluată de site-ul g4media.ro.

"Analizând programele de dezvoltare economică din afara graniţelor, legat de Transilvania, el a subliniat că nu are sens să fie anunţate programe economice într-o formă în care statul care exercită puterea, să poată ataca cu urmări întreprinderile subvenţionate. Din acest motiv, a solicitat, şi va face la fel şi în viitor, ca partidele care reprezintă maghiarii din zona respectivă să discute elementele indispensabile ale acordului cu naţiunea majoritară pentru continuarea programelor de dezvoltare economică oferite de Ungaria. Acest lucru s-a realizat în România, am fost şi norocoşi, a afirmat Viktor Orbán, care a precizat că s-au orientat după modelul german. El a subliniat că astăzi se pot realiza programe de dezvoltare economică, evident, nu fără obstacole deoarece aşa ceva nu există, dar, în principiu, cu acordul naţiunii majoritare", scrie agenţia MTI, care relatează discursul ţinut de Orban la Conferinţa Permanentă Maghiară (Máért).

În luna august, G4Media.ro a scris că guvernul din Ungaria investeşte masiv în sprijinul fermierilor maghiari din Transilvania, fără ca statul român să aibă vreo reacţie publică. Potrivit sursei citate, o fundaţie din Ungaria, controlată de statul maghiar, canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potenţialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară.

Proiectul adresat locuitorilor din zona Câmpia Mureşului sprijină, printre altele, achiziţia de terenuri (prin finanţarea întabulării). Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari, dar printre românii finanţaţi de Budapesta se numără şi şeful PSD Mureş, Vasile Gliga.

Ministerul de Externe susţine că a atenţionat Budapesta, dar până acum nici o autoritate a statului român nu a comunicat public pe acest subiect.

"Reamintim că guvernul maghiar este tot mai implicat în Transilvania, alocând sume uriaşe pentru controlul presei de limba maghiară, pentru proiecte economice, culturale, sociale şi religioase ale cetăţenilor români de etnie maghiară. Mai mult: în 2014, un oficial al Ambasadei Ungariei la Bucureşti dezvăluia un plan al guvernului Orban pentru cumpărarea de terenuri agricole in Transilvania", arată g4media.ro.

Sursa citată a remarcat şi că „intervenţia tot mai puternică a Ungariei în Transilvania contrastează puternic cu politica adoptată de guvernul Viktor Orban în ţara sa”, având în vedere că, anul trecut, Ungaria a instituit anul trecut un control drastic al ONG-urilor cu finanţare străină.

Mai mult, arăta g4media.ro, Ungaria i-a mulţumit lui Liviu Dragnea în mod oficial pentru sprijinirea proiectului, publicând şi un citat al agenţiei maghiare de presă MTI: "Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, a considerat important faptul că guvernul român a primit în mod pozitiv programul şi manifestă în continuare o atitudine pozitivă. I-a mulţumit în mod special lui Liviu Dragnea (foto dreapta), preşedintele PSD spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală.

În altă ordine de idei, o dovadă a prieteniei dintre cele două tabere politice este şi un interviu publicat, sâmbătă, de Digi24.ro, în care ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, afirmă că România poate conta pe susţinerea Ungariei dacă va fi atacată în Parlamentul European.

"Dacă va fi vreun fel de atac împotriva României în Parlamentul European, făcut în baza unor opinii părtinitoare sau pe voinţă politică, noi nu vom susţine astfel de atacuri şi România poate conta pe susţinerea noastră şi pe membrii noştri din Parlamentul European cu siguranţă", a spus ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un interviu realizat de Cristina Cileacu.