Niciun avion de tip Boeing 737 MAX nu mai are voie să circule în spaţiul Uniunii Europene şi în alte ţări din lume.

Decizia a fost luată după ce, duminică, o aeronavă de acest tip s-a prăbuşit în Etiopia imediat după decolare şi a provocat moartea a 157 de oameni, iar în octombrie tot o aeronavă Boeing MAX 8 s-a prăbuşit, tot la scurt timp după ce s-a ridicat de la sol, în Indonezia, provocând moartea a 189 de oameni.

Aeronava Ethiopian Airlines trebuia să ajungă la Nairobi, însă pilotul a cerut permisiunea de a se întoarce la aeroportul din Bole, Addis Abeba, pentru că existau defecţiuni tehnice, chiar de la primele minute de zbor. Avionul era unul nou, care a fost pus în funcţiune în vara anului trecut.

Zbor anulat în Bucureşti

Concret, Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a decis suspendarea tuturor zborurilor în Europa cu avioane Boeing 737 MAX. Decizia, prezentată ca una "de precauţie" vizează ambele modele de Boeing 737 MAX date în exploatare, adică MAX 8 şi MAX 9. 

Decizia survine după ce autorităţile aeronautice din Regatul Unit, Franţa, Irlanda, Austria, Olanda, Italia, Belgia şi Norvegia au suspendat accesul acestui tip de avion în spaţiul aerian al acestor ţări.

Potrivit digi24.ro, în Bucureşti a fost anulat deja un zbor. Este vorba despre cursa Bucureşti-Dubai, operată de Fly Dubai, care trebuia să decoleze în noaptea de marţi spre miercuri.

Avionul Boeing a aterizat în Bucureşti, dar a plecat doar cu echipajul la bord, iar pasagerii vor fi cazaţi la un hotel din capitală. Aceştia vor pleca miercuri după-amiaza.

Blue Air şi Tarom şi-au cumpărat Boeing MAX 

Prima ţară care a anulat zborurile efectuate cu aeronave Boeing 737 MAX a fost China, unde reprezentanţii au transmis că practică o politică de "zero toleranţă faţă de riscurile siguranţei pasagerilor". Apoi au urmat şi ţări din Uniunea Europeană.

Problema se răsfrânge şi asupra a două companii aeriene din România care sunt în curs de a achiziţiona avioane de acest tip. Compania Tarom a semnat în iulie 2018 o comandă pentru cinci avioane noi Boeing 737 MAX 8, ce vor fi livrate în 2023.

Pentru compania Blue Air problema este chiar de mai mare actualitate pentru că a comandat 12 aeronave tip Boeing 737 MAX 8, dar aeronavele ar fi trebuit să fie primite de companie începând din a doua jumătate a acestui an, potrivit adevarul.ro.

După accident, compania Boeing a prezentat condoleanţe pentru victimele accidentului aviatic şi a anunţat că o echipă tehnică va merge la locul prăbuşirii şi va oferi asistenţă autorităţilor etiopiene.

Potrivit digi24.ro, acţiunile producătorului american au scăzut la bursă cu peste 25 miliarde dolari.