Fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu, membru ALDE, este candidatul surpriză susținut de grupul parlamentar al PSD pentru funcția de președinte al Senatului, în contextul demisiei din funcţie a lui Călin Popescu Tăriceanu, pe fondul ruperii coaliţiei de guvernare.

Anunțul a fost făcut atât de premierul Viorica Dăncilă, la finalul întrunirii senatorilor social-democrați, cât și de Meleșcanu, care a precizat că nu a avut o discuție în acest sens cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. 

Întrebată dacă Teodor Meleșcanu a fost consultat, Viorica Dăncilă a răspuns: "Vă dați seama că ne-am consultat și cu dânsul”. 

 

Dăncilă susține că prin decizia de a-l susține din partea PSD pe Teodor Meleșcanu la șefia Senatului a vrut să arate că social-democrați sunt corecți până la capăt, pentru că funcția de președinte al Senatului a aparținut ALDE. Şefa PSD a mai susținut că Meleșcanu, care este vicepreședinte ALDE, nu este de acord cu alianța cu partidul lui Victor Ponta și "bineînțeles că susține Guvernul".

Ulterior, Teodor Meleșcanu - schimbat de Dăncilă din funcția de ministru, în luna iulie - a anunțat și el că are sprijinul grupului parlamentar al PSD pentru a ocupa postul lăsat liber de șeful său de partid, Călin Popescu Tăriceanu. „Dânsa avea în vedere să facă o propunere în acest sens și am înțeles că în cadrul grupului senatorial PSD s-a adoptat decizia de a mi se susține candidatura”, a subliniat Meleșcanu, precizând că „nu mi-a cerut nimeni să plec de la ALDE”.

Întrebat dacă va discuta cu colegii ALDE din Senat despre susținerea sa, Meleșcanu a răspuns: "O să vedem când se va întâmpla votul". De asemenea, întrebat pe cine se bazează pentru susținerea la șefia Senatului, Meleșcanu a răspuns: "Pe cei care cred că e nevoie la conducerea senatului de un om cu experiență, echilibrat". El a recunoscut că nu s-a consultat în prealabil cu Tăriceanu. 

La rândul său, vizibils urprins, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a avut aseară o discuție cu Teodor Meleșcanu, însă acesta nu i-a spus nimic despre intenția de a candida la șefia Senatului. 

Tăriceanu a anunțat luni în Biroul Permanent al Senatului, iar apoi în plen, că demisionează de la șefia Senatului, decizie luată săptămâna trecută, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare.

Până la anunţul privindu-l pe Meleşcanu, părea că ALDE, PNL și USR ar fi convenit asupra unui candidat comun, pronunţându-se pentru susținerea Alinei Gorghiu la șefia Senatului.