Un proiect de lege iniţiat de PSD prevede că toate localităţile vor folosi în denumirea lor litera "â" în locul literii "î", conform regulilor Academiei, iar actele de identitate, paşapoartele sau permisele de conducere vor fi modificate conform acestei grafii.

Anunţul a fost făcut de profit.ro, site potrivit căruia măsura este propusă în contextul în care unor localităţi le-a fost schimbată, după 1989, prin lege, grafia numelui, fiind înlocuită litera "î" cu "â", dar în cazul multor altor localităţi nu există vreun act normativ care să prevadă această modificare.

Prin urmare, proiectul de lege pregătit acum prevede că, "în cazul unităţilor administrativ-teritoriale" care conţin în denumirea acestora litera "î", aceasta se va înlocui cu litera "â", prin aplicarea regulilor stabilite prin Hotărârea Adunării Generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la "â" şi "sunt" în grafia limbii române".

Profit.ro mai notează că, în Anexa la Legea nr. 2/ 1968 privind componenţa unităţilor administrativ teritoriale, numele localităţilor a fost modificat doar în cazurile particulare în care acestea au fost actualizate prin lege. De exemplu, în 1994, oraşul Cîmpulung a devenit prin lege municipiul Câmpulung, iar, în 2003, satul Sînnicolau Român, din judeţul Bihor, a devenit comuna Sânnicolau Român, astfel de modificări fiind frecvente în legislaţie. 

Folosirea grafiei cu "â" nu este însă generalizată, astfel că dacă în judeţul Bihor avem Sânnicolau Român, întâlnim de asemenea şi Sînmartin sau Sîntandrei, care apar doar pomenite în două feluri.

În prezent, schimbarea denumirii unei localităţi este posibilă doar în urma unui referendum local şi prin lege aprobată de Parlament.

Conform proiectului de lege, înscrierea denumirii noii unităţi administrativ-teritoriale în actele de identitate, paşapoarte şi permise de conducere se va realiza odată cu înlocuirea acestora la expirarea termenului de valabilitate.