Premierul Marii Britanii, Theresa May a declarat vineri, cu lacrimi în ochi, că va demisiona pe data de 7 iunie din fruntea Partidului Conservator şi din funcţia de premier.

Declaraţia prin care Theresa May îşi anunţă demisia din fruntea Partidului Conservator a fost făcută, vineri dimineaţa, la sediul prim-ministrului de pe Downing Street, scrie adevărul.ro.

În discursul său, May a susţinut că a făcut "tot ce a putut" pentru a onora rezultatul referendumului din 2016, dar nu a reuşit să scoată Regatul Unit din UE.

Decizia vine în contextul în care premierul a anunţat, marţi, un nou plan de ieşire din UE, care cuprindea o serie de compromisuri, printre care şi posibilitatea organizării unui nou referendum şi rămânerea într-o uniune vamală temporară cu UE.

May nu a reuşit să-i convingă pe parlamentari să accepte noul său plan de ieşire din UE. Ba din contră, acesta a fost criticat de toate partidele.

May a mai spus că imediat după demisie va începe cursa internă pentru un nou lider al partidului de guvernământ.

"Regret enorm că nu am putut să livrez Brexit. Succesorul meu va trebui să găsească un consens", a mai spus premierul. 

Vocea lui May a tremurat la sfârşitul discursului său, în timp ce spunea: "Voi părăsi în curând acest post, care pentru mine a fost o onoare. A doua femeie prim-ministru, dar cu siguranţă nu ultima. Nu fac asta cu ranchiună, ci cu o recunoştinţă enormă că am avut ocazia să servesc ţara pe care o iubesc". 

Potrivit sursei citate, Partidul Conservator a anunţat, printr-un comunicat de presă, că succesorul lui May urmează să fie numit până înaintea vacanţei parlamentare, la 20 iulie.

Partidul Conservator, al cărui lider este în mod tradiţional totodată premier, urmează să organizeze o succesiune de voturi cu scopul de a stabili doi candidaţi care să fie supuşi, apoi, votului membrilor formaţiunii.

Theresa May, în vârstă de 62 de ani, a preluat şefia guvernului în iulie 2016, la scurt timp după referendumul la care 52% dintre votanţi s-au pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.