Senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul tehnocrat, în 2016, a dezvăluit pe contul său de Facebook, publicând şi un document în acest sens, că ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a trimis tuturor instituţiilor din ţară o notificare prin care cere "reducerea numărului de angajaţi şi/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale" ale acestora, întrucât statul nu are bani pentru a acoperi integral salariile până la sfârşitul anului.

"Guvernul PSD-ALDE pregăteşte concedieri şi taierea salariilor în sectorul public. Măsurile fiscale şi economice inconştiente adoptate de către guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, sub oblăduirea infractorilor Liviu Dragnea şi Darius Valcov, au creat o criză bugetară majoră. Cheltuielile sunt în creştere, iar veniturile nu reuşesc să ţină pasul. Promisiunile electorale populiste şi măsurile fiscale care avantajează companiile şi instituţiile camarilei politice de la Bucureşti şi ale baronilor din teritoriu riscă să creeze un colaps bugetar în toamnă", a scris senatorul USR.

Vânt de austeritate

Vlad Alexandrescu dezvăluie că "în faţa unei astfel de crize, Orlando Teodorovici a trimis tuturor instituţiilor publice din ţară, inclusiv instituţiilor de cultură şi institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, în mod expres, „reducerea numărului de angajaţi şi/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale”".

Alexandrescu afirmă că măsura este luată astfel încât bugetul fantasmagoric să nu ducă la "deficite bugetare galopante", dar şi pentru a evita reducerea personalului.

"Practic, instituţiile publice, inclusiv teatre, spitale, şcoli şi centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici că trebuie să impună o austeritate cruntă, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat în primavaă, cu o întârziere de aproape jumătate de an, să nu ducă la deficite bugetare galopante. După schimbările legislative promovate de guvernarea Dragnea-Dancilă, inclusiv creşterea indemnizaţiilor demnitarilor şi creşterea nediscriminată a salariilor funcţionarilor publici, Teodorovici îndeamnă acum instituţiile publice să strângă cureaua şi să sufere de pe urma proastei guvernări a PSD-ALDE, apelând la austeritate şi tăieri de salarii pentru a evita reducerea personalului. Toate acestea în condiţiile în care multe instituţii sunt deja subfinanţate şi nu îşi pot îndeplini menirea stabilită de legislaţia în vigoare", spune senatorul USR.

Guvernul să dea asigurări

Alexandrescu cere premierului Dancilă şi ministrului Teodorovici să anunţe public că niciun cetăţean "nu va avea de suferit de pe urma măsurilor fiscale inconştiente adoptate de această guvernare".

"Creşterea veniturilor şi a nivelului de trai al populaţiei trebuie să fie un deziderat pe care toate guvernele trebuie să îl urmarească, dar acest deziderat trebuie urmărit prin măsuri realiste şi care pot fi îndeplinite fără a afecta funcţionarea instituţiilor statului. Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arată caracterul heirupist, nerealist şi toxic al unei guvernări care acţionează într-o logică populistă şi ipocrită, crescând cheltuielile fără să se asigure că veniturile pot sa le acopere".

Documentul publicat de senatorul Vlad Alexandrescu este semnat de ministrul Finanţelor şi a ajuns la începutul lunii mai şi la Casa Judeţeană de Pensii Bihor, după cum a dezvăluit atunci BIHOREANUL. La această instituţie, s-a decis blocarea oricărei angajări şi se pune problema tăierii tuturor sporurilor salariale până la finele anului, deoarece bugetul alocat nu acoperă plata integrală a salariilor.