În cadrul Programului Rabla Plus, prin care cetăţenii pot achiziţiona maşini electrice şi hibride, s-au mai alocat încă 15 milioane de lei ca urmare a cererii foarte mari.

Bugetul alocat persoanelor fizice se va suplimenta începând de luni, 15 iulie, potrivit unui comunicat trimis, vineri, de vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Dorin Corcheş.

Este pentru prima dată când se epuizează banii alocaţi acestui program de la lansarea lui.

"În cadrul acestui program, românii pot beneficia de un ecotichet de 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau 20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km (maximum 70 g CO2/km conform standardului WLTP)", a transmis Corcheș.

Prima de casare oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul Rabla Plus.

Accesarea Programului "Rabla Plus" nu este condiţionată de casarea şi radierea unui autovehicul uzat.

În cazul în care este casată o maşină mai veche de 8 ani, cumpărătorii unui autovehicul nou electric pot beneficia atât de prima de 6.500 lei, cât şi de ecotichetul de 45.000 lei, iar cei care optează pentru un autovehicul electric hibrid plug-in pot beneficia de prima de casare de 6.500 lei şi un ecotichet de 20.000 lei.

Comunicatul mai precizează că interesul românilor pentru astfel de maşini a crescut, asta pentru că în anul 2018 acelaşi buget de 15 milioane a fost rezervat pe parcursul întregului an, spre deosebire de anul acesta, când acelaşi buget s-a epuizat în trei luni de la lansarea programului.

Rareş Cernea
student