La câteva luni după ce a anunţat că se retrage de pe Aeroportul Internaţional Oradea, renunţând cel târziu din toamnă la operarea zborurilor de pe cele cinci rute externe, compania irlandeză Ryanair a făcut public faptul că, din luna aprilie a anului 2019, va opera zboruri, în premieră, pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca.

Este vorba despre zboruri pe ruta Cluj-Napoca – Londra Southend, care vor fi operate de trei ori pe săptămână.

În acest context, David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internaţional din Cluj-Napoca a dezvăluit că s-au purtat negocieri timp de 10 ani cu Ryanair pentru ca operatorul irlandez să opereze şi la Cluj.

"Salutăm decizia Ryanair de a demara zboruri de la Cluj. Astfel, vom avea o nouă companie aeriană pe Aeroportul Internaţional Cluj, începând cu sezonul de vară 2019. Managementul aeroportuar a negociat cu Ryanairvreme de mai bine de 10 ani şi speră într-o colaborare constructivă benefică dezvoltării aeroportului dar şi a întregii regiuni", a declarat David Ciceo, potrivit economica.net.

La începutul acestui an, Ryanair a decis să renunţe nu doar la zborurile de la Oradea, ci şi la cele de la Craiova şi să-şi închidă baza operaţională de la Timişoara, decizii luate "din motive comerciale", care nu au fost explicate concret.

Deşi iniţial au anunţat că vor renunţa la operarea zborurilor către cele cinci destinaţii de la Oradea (Londra Stansted, Milano Bergamo, Dusselforf, Memmingen şi Barcelona Girona) începând cu orarul de iarnă, adică din luna octombrie, reprezentanţii Ryanair au decis apoi, tot fără explicaţii concrete, să renunţe mai repede, de la începutul lunii iunie, la zborurile spre Londra şi Dusseldorf.

Reprezentanţii autorităţilor locale au subliniat în numeroase rânduri că gradele de ocupare a zborurilor Ryanair de la şi înspre Oradea erau unele extrem de bune, acestea având mereu pasageri.

Amintim că, în ciuda promisiunilor menite să liniştească populaţia, reprezentanţii CJ Bihor şi ai Aeroportului Internaţional Oradea nu au prezentat până acum oficial noi zboruri externe de la Oradea.

Într-o conferinţă de presă organizată pe 23 mai la Oradea, reprezentanţii companiei românşti Blue Air au anunţat că studiază posibilitatea operării a trei zboruri externe de pe Aeroportul din Oradea din programul de iarnă, adică de la finalul lunii octombrie. Tot aceştia au spus că zborurile vor fi anunţate oficiale doar în luna iunie. Până acum, însă, acest lucru nu s-a întâmplat.

Citeşte şi: Zbor în ceaţă: Şefii Judeţului şi cei ai Aeroportului Oradea se ţin de contracte secrete cu operatorii aerieni