Cădere masivă a cotațiilor pe Bursa de la București, după anunțarea modificărilor fiscale. Băncile și companiile energetice sunt cele mai afectate, iar şedința valutară s-a deschis la un nivel al euro de peste 4,65 de lei, în creștere față de ziua precedentă.

Prăbuşire dramatică

Potrivit publicaţiilor economice şi financiare, piața bursieră este puternic afectată de măsurile fiscale anunțate de Guvern prin ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, marţi seară. Bursa de la București a înregistrat o cădere de peste 7%. Companiile din domeniile bancar și energetic sunt cele mai afectate, după ce Guvernul a hotărât introducerea unor taxe suplimentare pentru acestea.

La ora 12:30, acțiunile Băncii Transilvania au scăzut la 14,89%, deși înainte cu o oră recuperase din pierderea uriaşă, iar cele ale BRD au scăzut la 11%. Scăderea indicelui BET a depășit pragul de 8%.

Taxe noi, preţuri mai mari

Ordonanţa de Urgenţă anunțată de Teodorovici prevede, printre altele, introducerea unei așa numite taxe “pe lăcomie”,  care va fi calculată în funcție de depășiri ale nivelului ROBOR, fixat foarte jos, la 1,5%. Guvernul estimează că în acest fel va obține la buget 3,6 miliarde de lei din această sursă, anul viitor.

Actul normativ prevede și plafonarea prețului gazelor până în 28 februarie 2022, la 68 de lei/MWh, atât pentru consumatori casnici, cât și pentru cei industriali, dar şi o taxă de 3% pe cifra de afaceri, atât pentru companiile din energia electrică şi termică, cât şi pentru cele din telecom.

Teodorovici a anunţat aceste măsuri motivând că sunt pentru „protejarea românilor”, dar ele nu sunt singurele pe care le-a anunţat. Vizate vor mai fi aşa-numita taxă pe viciu, din care încasările nu vor mai merge la Ministerul Sănătăţii, ci la Ministerul Finanţelor, iar acciza pe tutun va creşte. De asemenea, vor mai creşte taxele şi pentru alte activităţi, precum cazinouri, case de pariuri etc.

Bursa de Valori București, îngrijorată

Printr-un comunicat, BVB a transmis că „piața de capital locală, în care activează companii româneşti ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare”.

De asemenea, mesajul este că „investitorii urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investițional fiind dat de predictibilitatea și stabilitatea legislativă”. 

Iohannis: Guvernul aruncă în haos economia

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că măsurile pe care le va lua Guvernul vor determina scumpiri în lanţ, iar asta din cauza „lăcomiei PSD-iştilor”, care „nu știu cum să mai facă rost de bani”.

„Acest proiect nu are o analiză la fundamentare. Vine cu idei nemaiauzite până acum. Aruncă în haos economia. Se prevede supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic. Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim acum este că vom plăti mai mult pentru curent și gaz”, s pus preşedintele, adăugând: „Dacă PSD a anunțat că nu va introduce impozite și taxe și acum vine cu OUG intitulată fel de fel, fiindcă se amestecă fel de fel de lucruri acolo, este clar că există o problemă cu bugetul. Nu au bani, nu știu cum să facă rost de bani și inventează impozite și taxe”.

Iohannis a mai spus că „Se introduce un nou concept: taxa din lăcomie. Din lăcomia pesediștilor, de a lua bani mai mulți, pe care îi vor gestiona cum consideră. Aceste lucruri vor da peste cap toată economia și, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor, fiindcă astfel de măsuri prost gândite, aduse în ultimul moment, vor fi suportate și plătite de oamenii de rând. (...) Fac apel la Guvern să se răzgândească în privința acestei ordonanțe și după o analiză să revină cu o formă sustenabilă”.