Tot mai mulţi români cer azil autorităţilor canadiene. După ce această ţară a eliminat, în decembrie, vizele pentru români, măsura ar putea fi revocată, tocmai din pricina solicitărilor numeroase.

Mai precis, scrie presa canadiană, citată de adevarul.ro, 232 de români au formulat cereri de azil din 1 decembrie 2017 până acum. Spre comparaţie, pe tot parcursul anului 2016, numai 120 de români au cerut azil în Canada.

Nu se întâmplă la fel cu bulgarii, care la rândul lor nu mai au nevoie de viză pentru Canada, tot din 1 decembrie. 

Pentru că această situaţie îi îngrijorează pe oficialii canadieni, a avut loc o întâlnire între reprezentanţi ai guvernului şi ambasadorul român în Canada.

Deocamdată, oficialilor canadieni nu le este clar dacă este vorba despre "o tendinţă care va continua" sau despre o situaţie "temporară, ca urmare a ridicării rapide a vizelor", după cum a explicat Paul MacKinnon, responsabil pentru politici strategice în cadrul guvernului canadian. Totuşi, a completat el, dacă solicitările de azil vor ajunge la un anumit nivel într-o perioadă de 12 luni, există posibilitatea reintroducerii vizelor. MacKinnon nu a precizat care este nivelul respectiv.