Anul acesta, România va trece la ora de iarnă pe data de 27 octombrie, adică în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna următoare, după ce în ziua de 23 septembrie va avea loc echinocţiul de toamnă, care marchează, practic, începutul acestui anotimp. 

Practic, în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019, ora 4 va deveni ora 3, astfel că ziua de duminică, 27 octombrie, va deveni cea mai lungă din an.

Efectele acestei schimbări pot produce schimbări importante asupra organismului, după cum anunţă site-ul Romania24.ro.

"Toate aceste schimbări îşi pot pune amprenta asupra organismului nostru. Medicii spun că avem nevoie de aproximativ o săptămână, două, pentru a ne adapta la ora de iarnă. Schimbarea orei poate aduce stări de oboseală, nervozitate şi chiar depresie, avertizează specialiştii", conform sursei citate.

Modificări ale somnului, astenia, irascibilitatea, anxietatea, tulburările de concentrare, cefaleea, şi chiar vertijul sau modificare apetitului sunt câteva dintre afecţiunile ce pot surveni.

De altfel, tocmai ca urmare a acestor efecte, în ultimii ani, la nivel european s-a luat în discuţie decizia de a renunţa la acest mecanism, de modificare a orelor de vară și de iarnă.

În luna martie a acestui an, Parlamentul European a decis că trecerea la ora de vară nu va mai fi obligatorie, fiecare stat al Uniunii Europene urmând să decidă, până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei. În septembrie 2018, Comisia Europeană a propus încetarea trecerii la ora de vară ca urmare a unui sondaj realizat la nivel european care a arătat că majoritatea cetăţenilor UE ar fi de acord cu o astfel de măsură.