Uciderea polițistului din Timiș de către un urmărit internațional a provocat un val de reacții în rândul colegilor săi. Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, acuzând că Poliția este subfinanțată.

Cunoscutul polițist Marian Godină a scris și el, duminică, pe site-ul său un text intitulat ”Demisia” și adresat ministrului.

Pistolul infractorului, mai performant

Potrivit hotnews.ro, Dumitru Coarnă a declarat că acesta este al patrulea poliţist care îşi pierde viaţa în mandatul lui Carmen Dan.

"Am trecut foarte uşor peste cazul Păun Ion de la Târgovişte. În ianuarie 2019, deci în acest an, criminalistul vine de la faţa locului, după o noapte de cercetare, ajunge la birou pentru că nu i s-a aplicat liberul de drept pentru refacerea capacităţii de muncă, accident vascular cerebral, moare, iar Ministerul de Interne nici măcar nu a avut bunul-simţ ca familia să primească acele despăgubiri pe care legea le prevede, e vorba de 20.000 de euro pentru familie, dar asta nu mai contează", a spus acesta, luni, la sediul MAI, potrivit sursei citate.

Întrebat ce dotări avea poliţistul ucis din Timiş, Coarnă a precizat că acesta avea un model Carpaţi model '74 spre deosebire de infractorul pe care îl urmărea, care avea un pistol Glock, mult mai modern.

Un pistol Glock are o capacitate de încărcare triplă faţă de pistolul Carpaţi şi are şi o cadenţă de 40 de lovituri pe minut, aproape dublă făţă de Carpaţi ’74.

"Acel Carpați numai pistol nu e"

Cunoscutul poliţist braşovean, Mihai Godină, a scris şi el pe site-ul personal un text intitulat "Demisia" adresat tot ministrului Camen Dan, potrivit adevărul.ro.

Godină îi reproşează ministrei de Interne că n-a făcut niciun demers pentru dotarea la standarde moderne a armamentului poliţiştilor din stradă, care folosesc arme învechite de pe vremea când poliţia nu era nevoită să acţioneze.

"Cam ce caută pe stradă, în anul 2019, un poliţist îmbrăcat în pantaloni de stofă, cămaşă, încălţat cu pantofi şi purtând la brâu un pistol din anii ’70? Ăstea sunt rămăşiţe ale fostului regim, atunci când miliţianul nu era nevoit vreodată să alerge după careva şi nimeni nu îi riposta. Cu toată pregătirea lui, un astfel de poliţist nu are nicio şansă în faţa unui infractor înarmat. Acel Carpaţi numai pistol nu e. Într-o situaţie limită, până îl scoţi din tocul acela de piele ca o poşetuţă, până îl încarci, asta dacă ai norocul să nu se blocheze, eşti hăcuit de mult. Ba mai mult, odată cu cartuş pe ţeavă, pistolul ăla nu-l mai poţi introduce în toc, pentru că în momentul asigurării ai toate şansele să declanşezi foc. V-o fi spus cineva lucrurile astea sau eraţi ocupată să stabiliţi valoarea unei rude de parizer şi pe cea a unui om?", a scris Godină pe site cu referire la video-ul distribuit de Carmen Dan pe Facebook, în care un paramedic lovea cu parizerul un pacient întins pe targă. Aceasta a scris că valoarea paramedicului „nu depășește prețul unui baton de parizer”, iar Godină a replicat că ea nu este în măsură să facă astfel de afirmații atât timp cât greșelile sale gramaticale sunt la ordinea zilei. 

Tot el a mai precizat că pentru siguranţa sa are un toc de pistol performant, pe care şi l-a cumpărat din banii săi. "Vi se pare normal că nu am primit de la Poliţie un toc de pistol şi că a trebuit să îmi cumpăr unul? Vă asigur că a costat mult mai mult decât un baton de parizer", mai reclamat acesta.

Duminică, Cristian Amariei, un poliţist în vârstă de 43 ani, de la Postul de Poliţie Recaş, a fost împuşcat mortal, în misiune, de un fugar, Marcel Ionel Lepa, din oraşul Lugoj, dat în urmărire internaţională pentru tâlhărie.

Până la ora transmiterii acestei știri, infractorul nu fusese prins de poliţişti.