Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, joi seară, că nu va demisiona din funcţie, aceasta fiind o hotărâre care se ia în cadrul partidului, respectiv a Coaliţiei de guvernământ, şi nu o ia premierul. Ea a mai susţinut că a cerut demisia şefului Poliţiei Române, Bogdan Despescu, deoarece acesta avea cunoştinţă de faptul că agresorul sexual din 2016 era poliţist, respectiv Eugen Stan, şi mai spune că avea şi acordul scris al celui care urma să îi preia funcţia, Cătălin Ioniţă.

Control la Poliția Capitalei

Declaraţiile au fost făcute într-o conferinţă de presă la sediul MAI, în care Carmen Dan a anunţat şi că, în cursul zilei de joi, a trimis Corpul de Control al Ministerului de Interne la Poliția Capitalei, pentru a cerceta modul în care s-a gestionat un caz de agresiune sexuală în 2016, al cărui autor ar fi poliţistul Eugen Stan. Carmen Dan susţine că şeful IGPR a ştiut despre implicarea acestuia în incident.

"Am dispus trimiterea corpului de control al ministrului la IGPR pentru aspecte care privesc aspecte legate de agresiunea din 10 decembrie 2016, înregistrat la secţia 18. În acest caz, autorul era indicat ca fiind agentul Eugen Stan de la Brigada Rutieră. Am decis verificarea considerând că o instituţie implicată direct în gestionarea evenimentelor nu se poate verifica singură. La nivel MAI, exista un ordin care reglementează o procedură de raportare, documentul prevede procedura de raportare, inclusiv timpii, aceştia fiind de ordinul minutelor. Aceste tip de evenimente, care privesc fapte penale comise de angajaţi se încadrează în evenimente despre care să fie informate toate structurile, până la nivel de minister. Fişa de eveniment e întocmită conform acestor proceduri. Informaţia că autorul e poliţist la Brigada Rutieră a ajuns obligatoriu la cunoştinţa lui Bogdan Despescu", a spus Carmen Dan, potrivit Digi24.ro.

”Dublă poziționare”

Carmen Dan a prezentat şi o cronologie a faptelor de la momentul anunţului său în legătură cu propunerea de înlocuire a lui Bogdan Despescu cu chestorul Cătălin Ioniţă la conducerea IGPR (în legătură cu care premierul o acuza că minte şi că de fapt nu ar dori să preia conducerea IGPR), prezentând un document în care Ioniţă îi dădea acceptul pentru ocuparea funcţiei.

"Am dovada acceptului exprimat de el pentru ocuparea funcţiei de şef al poliţiei dacă premierul ar fi acceptat propunerea de eliberare din funcţie a lui Despescu. Acest acord a ajuns şi la premier. Pe de o parte avem documente, pe de alta vorbe. Acordul a fost semnat de Cătălin Ioniţă marţi, înainte ca eu să dau declaraţia publică privind propunerea de demitere a actualului şef al poliţiei. Marţi am avut o discuţie clară cu Ioniţă care a acceptat propunerea. După discuţie a semnat acordul prin care acceptă împuternicirea.  Marţi seară au urmat apoi atacuri virulente în spaţiul public la adresa familiei şi a activităţii sale profesionale. Miercuri dimineaţă, la 6.27, am primit un mesaj telefonic de la Ioniţă în care solicita să se prezinte la minister pentru discuţie. Înainte de a pleca la şedinţa de Guvern mi-a raportat că are reţineri să meargă mai departe. Am stabilit să aşteptăm decizia premierului privind propunerea de schimbare a lui Despescu.  A urmat apoi ieşirea premierului Tudose care a anunţat că nu-l va schimba din funcţie pe chestorul Despescu. După şedinţa de Guvern mi-a cerut să avem o dicuţie în biroul dânsului. Nu m-a întrebat nicio clipă despre chestorul Ioniţă. Miercuri, nu am avut nicio discuţie cu premierul referitoare la Ioniţă, iar de la MAI nu a plecat niciun comunicat oficial referitor la acesta.  Dacă premierul avea dubii referitor la persoana propusă de mine putea să le clarifice pe loc. Nu ştiu eu ce s-a întâmplat cu chestorul Ioniţă în aceste două zile. Sunt chestiuni pe plan personal şi el le poate explica. Nu ştiu ce răspuns se aştepta să primească premierul în discuţia telefonică după ce, cu două ore înainte anunţa că nu îl schimbă pe şeful Poliţiei. Cum ar fi putut să răspundă că doreşte să ocupe o funcţie care nu mai era disponibilă? De aceea, pot să înţeleg această dublă poziţionare sub presiune a chestorului Ioniţă, dar de aici şi până să fiu eu acuzată de minciună e o cale lungă", a spus ea.

În ce privește demisia sa, Carmen Dan a arătat că nu demisionează, afirmând că miniştrii sunt validaţi în coaliţie, unde li se şi aprobă retragerea. "Legat de demisie, guvernul e unul politic, iar miniştrii sunt nominalizaţi şi validaţi în forurile statutare ale partidelor din coaliţie, tot acolo se validează retragerea lor din Guvern".