Ministerul Afacerilor Interne a lansat, marţi seară, în dezbatere publică, un proiect ce vizează implementarea cărţilor electronice de identitate din 2021, care vor arăta ca un card bancar şi vor avea un CIP. În esență, acestea vor conţine date precum un certificat digital pentru semnătura electronică, datele biometrice ale deţinătorului, adică imaginea facială şi amprentele a două degete, și se vor elibera, obligatoriu, de la 12 ani! 

Informațiile apar în Proiectul de Ordonanţă, citat de Mediafax, care arată că, opţional, noile cărți de identitate se vor putea elibera și sub această vârstă, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali. Schimbarea se va face din 2021, notează agenţia de ştiri.

"Noile acte de identitate vin cu garanţii suplimentare de Securitate şi întăresc încrederea instituţiilor publice şi a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătăţiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulaţie în 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricaţie avansate, a unor elemnte grafice de securitate, a unor inserturi şi protecţia IT oferită de mediile de stocare electronice", se mai arată în document potrivit sursei citate. 

De asemenea, românii vor putea, prin intermediul actului, să interacționeze online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de servicii publice. Întrucât identitatea se certifică prin mecanisme similare semnăturii electronice, prezența la ghișeu nu va mai fi necesară, titularul putând accesa de la distanță servicii, precum: înmatricularea unui autovehicul, obținerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizații sau a altor documente de la autoritățile publice și depunerea unor declarații personale prevăzute de lege.

Cei care nu vor dori, din orice motiv, o carte electronică de identitate, vor putea solicita eliberarea unei cărți de identitate simple. În continuare, aceasta nu va conține elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.

Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate și, în aceste condiții, va asigura „funcționalitatea de card de sănătate”, se arată în documentul MAI. 

Tot ca element de noutate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obține un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

Cartea electronică de identitate se va elibera cu valabilitate de şase ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani, cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani și cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

De ce de la 12 ani

Potrivit site-ului de știri Digi24.ro, în nota de fundamentare a proiectului, MAI arată că obţinerea cărţii de identitate la 12 ani și înainte survine în urma faptului că atunci când copilul va călători în unele state, autoritățile de acolo vor avea nevoie de amprentele copilului. Un alt motiv este cunoașterea structurii populației din ultimii ani. 

Reglementarea posibilităţii de eliberare a cărţii electronice de identitate de la naştere (prin excepţie de la regula eliberării actului de identitate începând cu vârsta de 12 ani), are în vedere simplificarea procedurilor pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie în spaţiul UE.

Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului. "Posibilitatea oferită părinţilor, de a solicita eliberarea unui act de identitate pentru minorul având vârsta sub 12 ani, nu contravine drepturilor fundamentale conferite de Constituţia României și se circumscrie prevederilor Codului Civil referitoare la exercitarea autorităţii părinteşti, mai arată site-urile citate.

În prezent, singurul document de identificare al minorului sub 14 ani este certificatul de naştere (însoţit de actul de identitate al unuia dintre părinţi), realizat pe suport de hârtie.