Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a anunţat vineri seara că a propus demiterea şefului Poliţiei Române, chestorul general Ioan Buda, cu legături bihorene, şi a prefectului judeţului Olt, Petre Silviu Neacşu.

Premierul Viorica Dăncilă ceruse, cu puţin timp înainte de anunţ, demiterea lor, în urma tragediei petrecute în Caracal, unde o adolescentă de 15 ani a fost omorâtă şi ciopârţită de un bărbat de 65 de ani.

Poliţiştii şi procurorii care au preluat cazul nu au reuşit să o salveze, chiar dacă fata sunase de trei ori la 112 în încercarea disperată de a primi ajutor. 

"Vine, vine!"

"Am propus demiterea şefului Poliţiei Române şi a prefectului judeţului Olt. Domnul Dragnea, locţiitorul inspectorului general îl va înlocui imediat pe domnul Buda. Din ce pot să vă spun, lucrurile nu au fost aşa cum au trebuit să fie. A trebuit să luăm aceste măsuri, nu pot să mă bag eu în ancheta procurorului, a Ministerului Public, şi şi eu nu plec de aici până nu finalizăm ancheta. E o anchetă complexă şi toate rezultatele vor fi puse la dispoziţie, sunt de 48 de ore ministru, atât timp cât sunt ministru voi avea grijă ca aşa ceva să nu se mai întâmple", a declarat ministrul de Interne, Nicolae Moga, potrivit hotnews.ro.

Ulterior, Ioan Buda a afirmat că a luat act de faptul că a fost demis. 

Tot Buda a spus, potrivit adevarul.ro, că poliţiştii nu puteau interveni înainte de ora 6, pentru că aşa a autorizat procurorul de caz. Buda spune că poliţiştii au întrebat punctual dacă pot interveni fără autorizaţie, dar li s-a spus că nu de către procuror. "Îmi pare rău că a pierit această fetiţă", a spus Buda întrebat dacă are ceva să-şi reproşeze.  

De asemenea, întrebat ce a sus adolescenta când a sunat la 112, Buda a spus: "Vine, vine şi apoi s-a întrerupt", potrivit aceleaişi surse.

Atribuţiile lui Ioan Buda vor fi preluate de adjunctul acestuia, Florian Dragnea.

Vineri dimineaţa, echipaje ale Poliţiei au intrat în casa presupusului ucigaş după 19 ore de la primul apel la 112 al adolescentei care a anunţat că este sechestrată în casa unui bărbat.

"Cred că şeful Poliţiei Române trebuia să ia măsuri", a spus Viorica Dăncilă. Premierul a cerut, de asemenea, o anchetare a modului de intervenţie al STS. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a anunţat, vineri seară, că s-a deschis o anchetă pentru a se stabili modul în care s-a intervenit sau nu s-a intervenit în cazul de la Caracal.

Şef controversat. Legături cu Oradea

Chestorul general Ioan Buda a fost numit în funcţie în luna iunie a anului trecut. 

Buda a fost poliţist de frontieră, adjunct al şefului Poliţiei de Frontieră din Borş, iar din 2002 până în 2005 a deţinut şefia Biroului Coordonare, respectiv a Biroului Combaterea Traficului de Persoane din cadrul DPF Oradea. 

Chestorul Ioan Buda a fost şef al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, funcţie din care a fost promovat la Bucureşti, ca şef al instituţiei, în octombrie 2009, de fostul ministru bihorean Vasile Blaga.

Din decembrie 2016 până în iunie 2018, a fost inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, funcţie pe care a ocupat-o şi în perioada ianuarie 2010 - decembrie 2015, cu o pauză de un an, cât a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. 

După cum BIHOREANUL a scris, în trecut, Ioan Buda a făcut obiectul unor suspiciuni de corupţie. În 2011, unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, aflat în arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi asociere la un grup infracţional organizat, susţinea că în afacerea şpăgilor colectate din vămi erau două personaje cu statut de "regină", care ar beneficia de sumele de bani strânse din punctele de frontieră: şeful ANAF Sorin Blejnar, respectiv comandantul Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda. 

Numele lui Buda a fost vehiculat și într-un scandal produs în luna mai 2017, după ce un ziar a publicat imagini în care un frontierist orădean (omisarul-şef Aurelian Miu, şeful Serviciului Control din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, eliberat din funcție) apărea îngenuncheat în fața mai multor persoane. Scenele, despre care ministrul de interne Carmen Dan spunea că sunt din 2013, s-ar fi petrecut chiar în clădirea în care se află sediul Poliţiei de Frontieră, iar la masă sau în încăpere se mai aflau, în afară de Gelu Oltean, care conducea la acel moment DGPI, chestorul Ioan Buda, precum şi alţi şefi de structuri din Poliţia de Frontieră. Carmen Dan declara, la câteva zile de la declanșarea scandalului, că „din verificările de până acum nu reiese foarte clar" dacă şeful Poliţiei de Frontieră, Ioan Buda, era de faţă, dar „se pare că ar fi fost prezent la acel eveniment”.

Citeşte şi:

"Poliţiştii au stat la poarta aia în timp ce era masacrată în casă". Detalii incredibile în cazul fetei omorâte şi ciopârţite în Caracal

Caz îngrozitor: Două adolescente răpite în Caracal au fost ucise, tranşate şi dizolvate în acid. Una dintre ele a sunat la 112 degeaba (FOTO)