Ministrul Carmen Dan a anunţat, vineri seară, că 18 poliţişti, dintre care zece cu funcţii de conducere, sunt cercetaţi disciplinar în cazul lui Eugen Stan, agentul acuzat de agresiune sexuală a unui minor. Între poliţiştii cercetaţi disciplinar se află şi adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, Marius Voicu, scrie agerpres.ro.

Măsura a fost propusă de corpul de control al MAI, care a scos la iveală că Stan a fost protejat chiar de şeful său direct, care îl folosea, ilegal, ca şofer.

N-a figurat în sistem

Raportul corpului de control, publicat de mediafax.ro, mai arată că, deşi Stan avea antecedente, fiind identificat ca suspect al unei agresiuni sexuale din decembrie 2016, semnalmentele sale n-au fost introduse în sistemul electronic de raportare al IGPR.

„Urmare a identificării, în persoana ag. şef pr. Stan Eugen, a autorului faptei sesizate, acesta nu a mai fost amprentat şi fotografiat, astfel că datele şi imaginea acestuia nu au fost introduse în bazele de date”, se arată în raportul corpului de control al Ministerului Afacerilor Interne.

La acea vreme, poliţistul a fost cercetat, iar pe 29 martie 2017, dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, cu propunere de clasare a cauzei, pe motiv că fapta de agresiune sexuală nu este prevăzută în Codul de procedură penală. Urmarea? Stan a rămas angajat al Poliţiei.

Referitor la cazul din 5 ianuarie 2018, când Eugen Stan ar fi agresat doi minori în liftul unui bloc, raportul consemnează lipsa de comunicare între poliţiştii sosiţi la faţa locului şi superiorii lor.

"Şeful Biroului de Investigaţii Criminale a dispus ca poliţiştii aflaţi la locul faptei să fie trimişi la alt eveniment. Prin înlocuirea acestora nu a fost conservat locul unde s-a petrecut agresiunea sexuală (liftul blocului - n.r.)", arată verificările.

„În consecinţă, Comisia de verificare constată o anumită reticenţă iniţială din partea tuturor ofiţerilor cu funcţii de comandă din cadrul subunităţii de poliţie, cu privire la caracterul şi gravitatea faptei sesizate, având în vedere că abia după aproximativ 2 ore de la constatare (după vizualizarea primelor imagini), au fost dispuse măsurile adecvate pentru strângerea materialului probator şi identificarea autorului”, scrie în documentul MAI.

"Şoferul lui şefu'"

De asemenea, concluziile corpului de control al MAI arată faptul că „potrivit rapoartelor personale ale agenţilor de poliţie din cadrul DGPMB. – Brigada de Poliţie Rutieră”, Eugen Stan era cunoscut ca fiind „şoferul lui şefu”, el desfăşurându-şi activitatea doar alături de superiorul său, „comisarul şef V.R.E. (Vornicu Rene Emanuel - n.r.) sau, când nu era plecat împreună cu acesta, în cadrul secretariatului”.

„Comisia de verificare a constatat faptul că, deşi potrivit fişei postului, Stan Eugen avea ca atribuţii principale supravegherea şi asigurarea fluenţei traficului rutier, precum şi constatarea contravenţiilor sau infracţiunilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice, totuşi, acesta nu a mai desfăşurat activităţi în stradă, nefiind niciodată nominalizat într-un post anume, menţionându-se doar că desfăşoară activităţi împreună cu şeful de serviciu, cms. şef V.R.E. (Vornicu Rene Emanuel - n.r.)”, potrivit raportului Ministerului de Interne, citat de Mediafax.

Corpul de control al MAI a apreciat că a existat o relaţie profesională apropiată între Eugen Stan şi şeful său nemijlocit şi că a beneficiat de protecţie profesională din partea acestuia.

"Violatorul" protejat

Într-o emisiune ce a avut loc vineri seară la Antena 3, ministrul Carmen Dan a confirmat şi că lui Stan colegii de la Brigada Rutieră îi spuneau "violatorul", dar şi identificarea lui a pornit chiar din acest serviciu.

"Până la urmă, identificarea poliţistului pedofil de acolo a plecat (n.r. Brigada Rutieră). Probabil că există o motivaţie dată chiar de faptul că era recunoscut că i se spunea 'violatorul', că tocmai pentru că era protejatul acestui şef, normal că existau colegi care nu erau de acord cu lucrul acesta. Vreau să spun că atunci când s-a descoperit agresiunea şi s-a pus la dispoziţie fotografia tuturor poliţiştilor care au plecat, efectiv, în căutarea agresorului, fotografia printată şi arătată poliţiştilor era de o calitate foarte proastă", a spus Carmen Dan, potrivit agerpres.ro.

Ministrul de Interne a explicat că face aceste precizări ca un act de reparaţie morală şi pentru că nu doreşte să se înţeleagă că poliţistul ar fi fost acoperit de către toţi colegii săi. "Sunt poliţişti din cadrul Brigăzii Rutiere care au făcut asocieri, care au căutat asemănări. (...) Este bine că s-a întâmplat lucrul acesta, pentru că n-aş vrea să se înţeleagă că a fost acoperit de toţi poliţiştii din cadrul Brigăzii", a subliniat Carmen Dan.