Curtea Constituţională a României a declarat neconstituţionale două dintre legile iniţiate şi adoptate de coaliţia PSD-ALDE. Cea dintâi decizie, luată cu unanimitate, vizează aşa-numita lege Dragnea-Tăriceanu prin care ar fi urmat să fie declasificate protocoalele încheiate între SRI şi instituţiile judiciare. Cealaltă “loveşte” în pensia specială a Avocatului Poporului, de aproape 30.000 lei.

Eşec pentru Dragnea şi Tăriceanu

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională miercuri în integralitate, cu unanimitate de voturi, legea privind declasificarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI şi instituţiile judiciare în baza unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 2005. Actul normativ, iniţat chiar de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi de cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-ar fi permis condamnaţilor să ceară revizuirea sentinţelor definitive.

Legea a fost atacată la CCR de preşedintele Klaus Iohannis, de PNL şi de USR, dar şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prin urmare, după decizia CCR, textul de lege se va întoarce în Parlament, pentru a fi pus în acord cu aceasta.

Curtea a reţinut că actul normativ criticat este de natură a contraveni dispoziţiilor art.1 alin. (4) din Constituţie referitor la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, Parlamentul intrând în sfera de competenţă a autorităţii executive, singura autoritate publică cu atribuţii în organizarea executării legilor.

Ciorbea, fără pensie specială

Tot miercuri, CCR a dezbătut sesizările venite din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi a opoziţiei cu privire la organizarea şi funcţionarea Avocatului Poporului, prin care acesta urma să beneficieze de pensie de serviciu egală cu 80% din salariul brut lunar, adică de o pensie specială de aproape 30.000 lei.

CCR a decis că şi această lege este neconstituţională, deoarece pensia Avocatului Poporului nu poate să se raporteze la venitul unui judecător CCR, aşa cum prevede textul aprobat de Parlament la iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae şi a deputaţilor PSD Florin Iordache şi Eugen Nicolicea.