În ultimul an, Primăria Capitalei, la propunerea primarului PSD Gabriela Firea, a acordat nu mai puțin de 14 stimulente financiare și vouchere.

Lista este ameţitoare: 450 de lei, o dată pe an, pentru achiziţionarea de rechizite elevilor bucureşteni cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani, 2.000 de lei pentru femeile gravide și 13.800 lei pentru fertilizare in vitro, 1.000 lei/lună pentru copiii cu handicap, 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut, 1.500 lei pentru căsătorie, până la 800 lei/lună pentru familiile monoparentale cu venit redus, 500 lei pe lună pentru adulții cu handicap, 25.000 de vouchere de 500 lei pentru biciclete, 250 lei pentru ochelari pentru pensionarii cu venituri reduse.

Alte ajutoare sunt: primă între 1.000 şi 3.000 de lei pentru cuplurile longevive, vouchere în valoare de 17.000 de lei pacientelor cu cancer la sân pentru testele genetice, între 750 și 1.500 de lei elevilor de până în 16 ani din şcolile din Capitală pentru a-şi pune aparat dentar. În plus, tinerii din Bucureşti diagnosticaţi cu cancer vor putea primi ajutor pentru prezervarea fertilităţii prin proiectul „Newborn – Oncofertilitate”, bugetul proiectului fiind de 880.000 lei. 

La următoarea ședință de Consiliu General, Firea vrea să acorde încă două stimulente: vouchere de 990 lei pentru montarea de aparate dentare fixe copiilor între 10 şi 17 ani și să deconteze combustibilul până la valoarea de 500 lei pe lună pentru părinții din zona București-Ilfov care folosesc în comun mașinile proprietate personală pentru a-și duce copiii la școlile din București.

De menţionat că acestor gratuități se adaugă subvenția la căldură și pentru transportul public: concret, jumătate plătesc bucureștenii care folosesc serviciile, jumătate primăria! Gigacaloria este subveţionată în condiţiile în care vorbim, totuşi, de locuitorii Capitalei, locul unde se produce cel mai mare venit pe cap de locuitor, unde salariile şi condiţiile de viaţă sunt mult superioare „provinciei”.

Încă nu se ştie ce impact financiar au aceste ajutoare asupra bugetului municipalității în 2018, dar unele simulări făcute de specialişti arată că ele se cifrează la circa 1,2 miliarde lei pe acest an, în condiţiile în care bugetul estimat al Primăriei Capitalei este de 5,7 miliarde lei. 

Toate aceste pomeni merg mână în mână - asemeni modelului instituit de PSD la nivel naţional - cu o catastrofală politică a investiţiilor, care „rostogoleşte” problemele cetăţenilor, fără a le rezolva, cum este de pildă sistemul de termoficare precar al Bucureştiului, traficul sufocant, poluarea ori supraaglomerarea.

Presa centrală scrie că Primăria Capitalei are bani să dea aceste stimulente fiindcă, în realitate, are foarte puține proiecte de investiții. Potrivit execuției bugetare până la 30 septembrie, din capitolul cheltuieli de investiții s-au cheltuit numai 18%, adică 325 milioane din 1,7 miliarde alocate pentru această perioadă. Asta înseamnă fie lipsa de voință, fie incompetența administrației de a cheltui banii, proiecte blocate sau chiar lipsa proiectelor noi 

„Este mai simplu și mai rapid să ajuți familiile nevoiașe decât să creezi locuri de muncă, astfel încât ele să câștige suficient de bine și să nu aibă nevoie de ajutoare. Este mai ușor să dai bani persoanelor cu handicap decât să le integrezi, să ai infrastructură dedicată. Este mai la îndemână și fără bătaie de cap să dai bani pentru biciclete decât să faci benzi pentru biciclete. În administrație însă, ca în viață, dacă alegi drumul cel mai ușor, confortul va fi unul de moment, iar rezultatele superficiale. În mod clar aceste ajutoare conving o parte dintre votanți, toată lumea se bucură când primește ceva gratuit, însă pe termen lung nu este o abordare sustenabilă, sunt bani îngropați, care nu aduc alți bani”, scrie Catiuşa Ivanov pe Hotnews.ro. 

Concluzia este evidentă: degeaba se bucură bucureștenii că au primit câteva mii de lei de la Primărie dacă respiră un aer poluat care îi îmbolnăvește, merg claie peste grămadă în mijloacele de transport, circulă pe străzi pline de gropi, iar parcurile în care își duc copiii sunt neîngrijite.