"Chirurgul" italian Matteo Politi, prins că a operat în mai multe clinici private din România, în pofida faptului că nu este medic şi are doar opt clase, a încercat să fugă din ţară. Individul, care a fost condamnat şi în Italia pentru practici similare, a fost capturat într-un tren care mergea spre Budapesta, în vama Curtici, de poliţiştii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.

Potrivit unui comunicat al ITPF Oradea, italianul a fost depistat miercuri dimineaţă, la ora 6.11. "La Punctul de Trecere a Frontierei Curtici (feroviar) I.T.P.F. Oradea, s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relaţia Bucureşti – Budapesta, numitul M. P., în vârstă de 38 de ani, care la controlul de frontieră s-a legitimat cu un paşaport italian. În momentul efectuării verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autorităţile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înşelăciune", arată comunicatul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, comisarul şef Laura Bondar, italianul nu a opus rezistenţă şi urmează să fie predat Poliţiei Române.

Parafă din… milă!

Între timp, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă că dreptul de parafă al individului a fost eliberat de o angajată a DSP Bucureşti din… milă! Pintea spune că în acest caz este vorba, cu siguranţă, şi despre corupţie.

"Ştiţi care a fost replica funcţionarei de la DSP când a fost întrebată de ce a făcut acest lucru? A spus: «Din milă». N-am înţeles de cine i-a fost milă şi cine i-a indus această milă. (...) Cu siguranţă este vorba şi de corupţie aici, este principala bănuială", a spus Sorina Pintea, la Europa FM. Întrebată dacă italianul a operat efectiv, Pintea a răspuns: "Vreau mai întâi să văd documentele, să văd dacă efectiv a intrat în sala de operaţie, dar există mărturii că a făcut-o. Poate că e un talent nativ".

HotNews.ro scrie că, potrivit ministrului, eliberarea codului de parafă era ultimul pas care trebuia făcut pentru a obţine drept de liberă practică în România. Or nu s-a întâmplat așa. Primul pas, depunerea actelor doveditoare privind studiile, a fost făcut două luni mai târziu, în timp ce a doua etapă, la Colegiul Medicilor, a fost sărită. Matteo Politi a avut grijă însă să îşi facă o asigurare de malpraxis.

"Acest domn avea încheiată şi o poliţă de malpraxis, românească. Nu pot să spun numele instituţiei unde a făcut această poliţă. Deci el a obţinut codul de parafă fals pe 23 martie, a semnat un contract în 12 ianuarie cu o clinică privată şi a obţinut în februarie o poliţă de malpraxis", a afirmat Pintea. Întrebată cine ar trebui să-şi asume răspunderea pentru cele întâmplate, Sorina Pintea a răspuns că "instituţiile statului".

"Eu spun că instituţiile statului. Şi îmi asum ceea ce spun. Pentru că un funcţionar a eliberat un document care, teoretic, ar fi trebuit să fie ultimul dintr-un lanţ. Probabil că cei care au văzut acel document s-au gândit că are în spate altceva. S-au gândit prost. Am început cu instituţiile statului, o direcţie de sănătate publică, un funcţionar care a greşit, apoi instituţiile private, care au privit superficial, şi privesc în continuare superficial unele aspecte, şi aici nu mă refer la toate instituţiile private, pentru că sunt şi oameni serioşi pe lumea aceasta", a adăugat ministrul Sănătăţii.

Reacţia italianului

Între timp, marţi seară a apărut şi prima declaraţie a falsului chirurg, care a pretins că a plătit o avocată pentru a obţine dreptul de a practica în ţara noastră şi că aceasta i-ar fi transmis că toate actele sunt în regulă.

"În momentul în care am venit în România, cum nu ştiu cum funcţionează sistemul la dumneavoastră în ţară, am folosit, aşa cum foloseşte toată lumea, un avocat, căruia i-am dat toate documentele necesare, toate documentele pe care ea, ca avocat, mi le-a cerut. De asemenea, am semnat ceea ce în română se numeşte o procură. Aşadar, ea a avut toate documentele mele, ea s-a ocupat de tot ceea ce trebuia să facă. La final, ea a spus că am dreptul de practică în România. (...) În momentul în care am fost recunoscut, cu ajutorul avocatului, pot să mă numesc medic. Dacă o instituţie mi-a dat acest drept... diplomele mele mi-au fost recunoscute, echivalate", a declarat Politi, la Xtra Night Show.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, italianul a refuzat să spună numele complet al avocatei, precizând doar prenumele "Laura".

Matteo Politi a refuzat, marți seară, să răspundă la întrebarea dacă mai este sau nu în România. "Nu fug, dar prefer să nu vă spun unde sunt", a completat acesta. S-a văzut de ce câteva ore mai târziu, când a fost prins de polițiștii de frontieră.

Dosar penal

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a deschis în acest caz un dosar penal in rem, după ce Colegiul Medicilor din Bucureşti a depus o plângere fiindcă falsul chirurg de origine italiană a efectuat operaţii în România. Potrivit reprezentanţilor parchetului, ancheta vizează infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activităţi.

Jurnaliştii de la Libertatea au scris, marţi, că, timp de un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat la clinici din Bucureşti şi a operat zeci de oameni, sub un nume fals. El a ajuns să opereze fără însă a avea studii de medicină, iar sub numele de Matthew Mode, a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group.

Potrivit sursei citate, Matthew Mode se numeşte, de fapt, Matteo Politi, un italian din Veneţia, cu doar 8 clase absolvite. În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a minţit timp de mai mulţi ani că e medic şi a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.

Într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook, reprezentanţii Clinicii Prestige Medical precizează că au existat mai multe discuţii cu "Matthew Mode", care însă s-au finalizat cu neînceperea unei colaborări, mai arată Mediafax.